Mielipide: Turvallista naistenpäivää!
8.3. vietämme taas naistenpäivää. Some täyttyy kukkakuvista ja hyvän päivän toivotuksista naisille. Moni nainen pelkää kuitenkin myös kotonaan ja Suomessa lähisuhdeväkivalta kukoistaa. Naiset ovat useimmiten uhreina. Väkivaltaa on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin taholta 34 prosenttia naisista ja 18 prosenttia miehistä. Vain murto-osa
lähisuhdeväkivallasta tulee viranomaisten tietoon. Lähisuhdeväkivallassa rikoksesta epäillyllä on usein valtaa uhriin.
Lähisuhdeväkivalta ei saa olla yksityisasia. Maan hallitus on puuttunut tilanteeseen siten, että lähisuhdeväkivallan sovittelu on päättynyt 2025 vuodesta alkaen. Muutoksen taustalla on tieto, että uhreja usein painostetaan sovitteluun. Väkivalta lähisuhteessa on aivan yhtä tuomittavaa kuin muukin väkivalta. Tekijää kuuluu rangaista. Rangaistuksien ohella puuttuminen ja välittäminen on tärkeää.
Myös sosiaali- ja terveydenhuollossa on vastuuta asiakkaiden kokeman väkivallan havaitsemiseksi ja vähentämiseksi. Väkivallasta voi olla vaikea puhua oma-aloitteisesti. Lähisuhdeväkivaltaa tapahtuu paljon muissakin lähisuhteissa kuin parisuhteissa. Myös Päijät-Hämeen hyvinvointialueella on otettu käyttöön uusia toimintamalleja. Ammattilaisille on koottu ohjeita mm. lapseen kohdistuvan väkivallan tunnistamiseksi. Vuosi sitten otettiin käyttöön ikääntyneiden lähisuhdeväkivallan puheeksi ottamisen ja puuttumisen toimintamalli.
Ikääntyneiden kanssa otetaan systemaattisesti puheeksi turvattomuuden ja mahdollisen väkivallan kokemukset. Vastaavaa toimintamallia kehitetään tänä vuonna myös vammaispalveluissa.
Meillä on vastuu läheisinä, ammattilaisina, päättäjinä ja kansalaisina siitä millaisia asenteita ja toimintamalleja siirrämme ympäristöömme ja jälkipolville. Naistenpäivänä voimme vastaanottaa ja ostaa kukkia, mutta se mitä ja miten puhumme ja minkä puolesta toimimme on tärkeämpää.
Sari Niinistö (kok.)