Mielipide: Viestintää terävöitettävä!
Vaalikentillä pyöriessä on tullut toistuvasti ilmi, kuinka paljon edelleen löytyy ihmisiä, jotka eivät kykene käyttämään digitaalisia palveluita. Viestintä pelkän netin varassa ei ole vielä tätä päivää. Suomessa elää arviolta miljoona ihmistä, jotka eivät osaa tai pysty käyttämään digitaalisia palveluita (YLE 22. 2.). Ja vaikka osaamista löytyisikin vielä tällä hetkellä, ei digitaalisessa muodossa löytyvä informaatio ole aina itsestäänselvyys eivätkä taidot, eri tilanteista johtuen, ole välttämättä pysyvä ominaisuus.
Ainakin Kokoomuksen Kanta-Hämeen aluevaltuustoryhmä on käyttänyt ryhmärahojaan sote-palveluiden yhteystietojen jakamiseksi. Puhelinnumeroita on printattu toreilla ja tapahtumissa jaettaviin flyereihin. Myös koteihin jaettaviin, puolueen paikallisten toimijoiden julkaisemiin lehtiin, on yhteystietoja painatettu. Puolueiden painattamien paperisten versioiden varaan ei tiedon tavoitettavuutta kuitenkaan voi täysin laskea. Aatteellisista syistä ja ennakkoasenteiden vuoksi, saattaa osalla postin vastaanottajista päätyä hyödyllinenkin tieto suoraan paperikeräykseen.
Liian nopea digitaaliseen kommunikointiin siirtyminen vaarantaa kansalaisten yhdenvertaisten oikeuksien toteutumisen ja pahimmassa tapauksessa heikentää ihmisten luottamusta yhteiskunnan peruspalveluihin. Viestintäkanavia täytyy, terveyspalveluiden ja kuntien lisäksi, lisätä myös muun muassa Kelan, sosiaalitoimen ja työllisyyspalveluiden kohdalla. Ennen kuin julkisilla varoilla toimivat tahot saavat viestinnän toimimaan tasapuolisesti, ei juuri löydy perusteita vaatia yksityisiä ja kansallisesti toimivia tahoja vastaamaan tähän tarpeeseen. Julkisten, ja verorahoilla pyöritettyjen, toimijoiden tulee näyttää esimerkkiä kansalaisten yhdenvertaisen kohtelun mahdollistamisessa.
Kuntien ja hyvinvointialueiden pitää varmistaa tarpeellisen tiedon löytyminen jokaiselle kansalaiselle. Tietoa ja viestintää pitää jakaa tarpeeksi, toistuvasti ja määrätietoisesti monella eri kanavalla – niin kauan, että se varmasti tavoittaa yleisönsä. Puhelinnumeroiden ja eri apukanavien löytyminen voi kuitenkin ratkaista oikea-aikaisen avun piiriin pääsemisen. Hyödyntämällä ilmaisjakelulehtiä, eri ilmoitustauluja ja printattuja minipuhelinluetteloita saadaan tietoa eteenpäin myös heille, joilla ei ole pääsyä tai kykyjä löytää tietoja digitaalisessa muodossa. Julkisten toimijoiden tulee olla valmiina tuottamaan, ainakin halukkaille, yhteystiedot myös perinteisesti paperisina versioina. Toiveena ja tavoitteena on valtio, hyvinvointialueet ja kunnat, jossa yhdenkään ihmisen oikeudet eivät jää toteutumatta digitaalisen siirtymän takia.
Minna Heinonen-Pesonen
Kunta- ja aluevaaliehdokas, Kokoomus
Hämeenlinna/Kanta-Häme