Mielipide: Järjestöavustukset syyniin

Kolmannen sektorin organisaatiot, järjestöt ja yhdistykset tekevät suuren määrän arvokasta työtä hyvinvoinnin ja terveyden eteen myös Kanta-Hämeessä. Toiminnan kannalta välttämättömiä järjestöavustuksia on voinut hakea kunnilta.

Sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt kunnilta hyvinvointialueille. HYTE eli hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen jää edelleen kuntien tehtäväksi.

Hyvinvointialueiden käynnistyttyä selvitetään periaatteet niiden myöntämille avustuksille. Yhdyspinnat julkisten toimijoiden ja yhdistysten välillä täytyy toimia saumattomasti, ettei järjestöavustusten hakemisesta tule epäselvää sillisalaattia. Rahoitusta ei pidä joutua hakemaan useammasta paikasta tai eri perustein. Vastuuta avustusten myöntämisestä tai rahoittamisesta ei saa pompotella epämääräisessä limbossa kuntien ja hyvinvointialueiden budjettien välillä.

Vapaaehtoistyö järjestöissä ei ole enää kovin muodikasta. Aktiivien määrä laskee ja keski-ikä nousee. Yhdistyksiltä ei voi vaatia erityisen korkeaa hallinnollista osaamista tai ammattikirjanpitäjän palkkaamista. Niidenkin pitää päästä keskittymään oman työnsä tekemiseen. Tällöin työ, harrastus on mielekästä ja kannattavaa.

Kuntien ja hyvinvointialueiden on yhteistyöllään mahdollistettava kuuluisa häiriötön siirtymä myös järjestöille, yhdistyksille ja seuroille. Tavoiteltavaa olisi, että mahdollisen lisääntyvän selvitystyön tekisi avustuksen myöntäjät. Hakija selviäisi yhdellä, yksinkertaisella kupongilla.

Onneksi HYTE-työ ja yhteistyö on jo huomioitu kunnissa sekä Kanta-Hämeen hyvinvointialueella. Nyt on hyvä hetki myös varmistaa tukien kohdentuminen oikein ja tehokkaasti, ettei veronmaksajien rahoja käytetä väärin.

 

Maija Kontturi

Kategoriat: Mielipide, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *