Mielipide: Kotitalousvähennykset myös asunto-osakkaille

Muutetaan verotuspolitiikkaa yhdenvertaisemmaksi asumismuodosta riippumatta, eikä anneta toimivien kotien rapautua asumiskelvottomiksi. 

Omakotitaloasujia tuetaan monin tavoin. Kiinteistön peruskorjauksiin ja remontteihin saa kotitalousvähennystä ja tänä talvena myös korkeisiin sähkölaskuihin on voinut hakea avustusta monin eri tavoin. 

Taloyhtiöiden asunto-osakkaat jäävät näiden tukien ulkopuolelle. Taloyhtiö päättää kunnossapitovastuullaan olevista remonteista ja kerää rahat, remonttilainojen lyhennykset ja nousseet huoltokulut vastikkeina. Tällä tavoin maksetuista remonteista osakkaat eivät voi saada kotitalousvähennystä. Yleisen hintatason noustessa, yhä korkeammat vastikkeet vähentävät asunto-osakkaiden ostovoimaa. Kovimmin tämä kurittaa eläkkeellä olevia tai muita pienempituloisia osakkeen omistajia.  

Monilla taloyhtiöillä on myös vaikeuksia saada riittäviä lainoja asumiskelvollisuuden kannalta pakollisiin, yhtiön vastuulla oleviin saneerauksiin. Näitä ovat talotekniikkaan eli putki-, sähkö- ja lämmitysjärjestelmiin sekä julkisivuun, kattoon ja ikkunoihin liittyvät remontit. Jos kiinteistöt rapautuvat purkukuntoisiksi, lisääntyy uudisrakentamisen tarpeen määrä. Tämä ei ole ympäristölle kestävä vaihtoehto. Olemassa olevan, toimivan asuntokannan ylläpito ja korjaaminen on paljon järkevämpää.  

Veronmaksajien tasapuolista kohtelua ja osa vihreää ajattelua olisi muuttaa taloyhtiöiden teettämien remonttien työnosuus osakkaille verovähennyskelpoiseksi. 

Maija Kontturi, eduskuntavaaliehdokas

https://www.maijakontturi.fi/

Kategoriat: Mielipide, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *