Mielipide: Aika vapauttaa Suomi – ylimääräinen sääntely syö yhteiskunnasta ilon!

Onko Suomi Euroopan kovin holhousvaltio? Ei ole enää, olemme nykyisin sijalla kolme European Policy Information Centre -nimisen ajatushautomon Nanny State Indexissä, joka mittaa sitä, miten eri Euroopan valtiot rajoittavat kansalaistensa vapaa-ajan viettoa, kuten syömistä ja juomista. Mittarista voi varmasti olla montaa mieltä, mutta jotain se kertoo Suomessa elävästä palavasta uskosta, että valtio tietää ihmistä paremmin.

Kuka muistaa vielä ajan, jolloin ruokakaupat olivat kiinni sunnuntaisin? Ennen kaikki ei ollut paremmin. Kiireisessä lapsiperhearjessa ostosten keskittäminen sunnuntaille on ollut iso helpotus ainakin meidän perheessä.

Kauppojen aukioloaikojen vapauttamista vastustettiin hurjasti vuosia – useita vaalikausia – ja kun uudistus lopulta vietiin läpi, ei kukaan sen koommin ole esittänyt paluuta entiseen. Eiköhän yrittäjä itse tiedä, koska kannattaa pitää kauppa auki?

Kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ei maksanut mitään, leikannut keneltäkään, vaan lisäsi työllisyyttä, avasi uusia kasvun mahdollisuuksia ja helpotti ihmisten arkea.

“Suomalaiset osaavat tarvittaessa myös tehdä valintoja itse”

Suomi tarvitsee enemmän vapautta ja uskoa ihmiseen. Joku saattaa vielä muistaa, kun teimme vuosia sitten kansanedustajakollegani Lasse Männistön kanssa avauksen turhasta sääntelystä. Listasimme 46 lakia tai sääntöä, joiden purkamista ajoimme. Listalla oli koiravero, haja-asutusalueiden jätevesiasetus, festareiden karsinat, ravintoloiden byrokraattiset anniskeluluvat ja ELY-keskukselta vaadittava lupa hääkyltteihin.

”Uskomme, että suomalaiset osaavat tarvittaessa myös tehdä valintoja itse. Kaikkea ei tarvitse miettiä ihmisten puolesta valmiiksi”, kirjoitimme.

Avaus uutisoitiin laajasti ja se ainakin pieneltä osin muutti Suomea. Puolueet alkoivat tehtailla omia listauksiaan purettavasta byrokratiasta. Saimme yli 400 esitystä sääntelyn purkamiseksi kansalaisilta, järjestöiltä, puolueilta ja yrityksiltä. Norminpurusta tuli Sipilän hallituksen projekti ja iso määrä saaduista ideoista myös toteutettiin – kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen yhtenä. Koiravero poistettiin laista turhana verona, jätevesiasetus korjattiin, alkoholilaki uudistettiin.

Tietenkään saavutukset eivät olleet riittäviä, sillä sääntelyn maailmoissa maali karkaa.

“Vastustan kiusaavaa, haitallista, turhaa sääntelyä”

Maailma on yhä monimutkaisempi. Sääntelyn kiristymiselle hyviä perusteluja ovat esimerkiksi ympäristönsuojelu tai kansalaisten oman datan ja yksityisyyden suojaaminen ylikansallisia yhtiöitä vastaan. Kaikki sääntely ei siis ole huonosta, vaan huomion pitäisi olla sääntelyn laadussa – valinnoissa, mitä tarvitsee säätää lailla. Mikä kuuluu yhteiskunnalle, mikä yksilölle?

Edesmennyt arvostettu valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas kiteytti jo vuonna 2012 EVA:n pamfletissa ”Holhouksen alaiset” ongelman näin: ”Suomalainen perinne ja usko lainsäädännön kaikkivoipaisuuteen on hämmästyttävän luja. Jos lailla voidaan näppärästi hoidella työttömyys pois, niin olen joskus irvistellyt, että miksi ei säädetä saman tien lakia, joka takaa että kaikki pääsevät taivaaseen.”

Hän myös tuskaili sen kanssa, ettei uuden sääntelyn vaihtoehtoiskustannuksia useinkaan osata tai ole helppo laskea.

Suomi tarvitsee yhä ja kipeästi parempaa sääntelyä. Vähemmän sääntelyä ja parempaa sääntelyä!

Lisäksi byrokratian rattaita pitäisi rasvata ja poistaa esteitä esimerkiksi kansainvälisten osaajien Suomeen tulon tieltä. Toinen tuskainen esimerkki on investointien luvitus, joka voi Suomessa kestää vuosia. Lupajonossa odottaa tälläkin hetkellä yli kolmella miljardilla investointeja – joukossa paljon kaivattuja puhtaan energian investointeja, jotka torjuvat ilmastonmuutosta ja Putinin energiasotaa!

Korostan vielä, että en vastusta sääntelyä. Vastustan kiusaavaa, haitallista, turhaa sääntelyä.

Tulevan hallituksen on aika puhaltaa Suomeen jälleen raikasta ”saa tehdä” -henkeä, jossa kaikkea ei kielletä varmuuden vuoksi tai päätetä ihmisen puolesta valmiiksi. Ylimääräinen sääntely syö yhteiskunnasta ilon!

Sanni Grahn-Laasonen
Kirjoittaja on eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja ja kokoomuksen kansanedustaja

https://sannigrahnlaasonen.fi/

Kategoriat: Mielipide, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *