Nuorisotakuu toteuttava täysimääräisesti Hämeessä

1.1.2013 astuu voimaan maan hallituksen yksi merkittävimpiä uudistuksia, nuorisotakuu. Nuorisotakuu takaa alle 25-vuotiaille sekä alle 30-vuotiaille vastavalmistuneille koulutus-, harjoittelu-, työpaja- tai työpaikan kolmen kuukauden sisällä työttömäksi ilmoittautumisesta.

Nuorisotakuuseen kuuluu myös koulutustakuu, joka takaa jokaiselle juuri peruskoulunsa päättäneelle koulutuspaikan ensi vuoden alusta lukien.

Samaan aikaan ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja ollaan opetusministeri Jukka Gustafssonin esityksestä kohdentamassa uudelleen erityisesti metropolialueelle. Kohdentamisen ohella aloituspaikkoja vähennetään yli 7.000, perusteena nuorisoikäluokkien pienentyminen. Leikkausten kohteena on myös oppisopimuskoulutus.

Hämeen kokoomus edellyttää, että Häme osana laajennettua metropolialuetta saa tulevaisuudessakin riittävän määrän ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja, jotta koulutuksen kysyntään voidaan vastata ja nuorisotakuuseen sisältyvä koulutustakuu toteuttaa täysimääräisesti. Aloituspaikkojen kohdentaminen Hämeeseen on perusteltua myös siksi, että sekä Kanta- että Päijät-Hämeessä on lisätarvetta aloituspaikoille jo väestökehityksen ja työvoimatarpeenkin perusteella.

Vaikka Hämeen sijainti laajennetulla metropolialueella on erinomainen, on nuorisotyöttömyys alueella merkittävä haaste. Tarvitaan nuorisotakuun kaltaisia uusia keinoja jokaisen nuoren saamiseksi mukaan yhteiskunnan toimintaan. Julkinen sektori, kunnat ja valtio eivät kuitenkaan tässä pärjää yksin. Mukaan tarvitaan oppilaitokset, elinkeinoelämä yrityksineen, järjestöt sekä tietysti kuntien ja valtion eri toimijat sekä tietysti nuoret itse.

Työllisyyden ja opiskelun lisäksi nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi täytyy olla tavoitteena nuorisotakuun toteuttamisessa. Elämänhallintataidot, terveelliset elämäntavat ja vaikkapa turvallinen asuminen ovat itsenäistymisen edellytyksiä.

Nuorisotakuu on kaikkien yhteinen asia. Näinä erojen etsimisen aikana tähän on sitouduttava yhdessä. Hämeen Kokoomus haluaa olla sillanrakentaja ja edelläkävijä nuorisotakuun toteuttamisessa.

Lisätietoja:
puheenjohtaja Juha Rostedt p. 040 510 9244

toiminnanjohtaja Mika Airinen p. 050 563 8806

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *