MEP Pietikäinen: Loppukäyttäjiä kuultava julkisissa hankinnoissa

Julkiset hankinnat muodostavat noin viidesosan bruttokansantuotteesta sekä Suomessa että EU-alueella. ”Kyse ei ole marginaalibisneksestä, vaan julkisilla hankinnoilla on tärkeä merkitys taloudelle”, korostaa Hämeen kokoomuksen piirikokouksessa Asikkalassa puhunut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

”Sillä mitä ihmisille tarjotaan kilpailutettujen julkisten palveluiden kautta, on väliä.”

Suomessa on vuoden 2011 lopulla yli 260 000 pk-yritystä, joissa työskentelee lähes puolet kaikkien suomalaisyritysten työvoimasta. Kuntien kilpailutuksiin nämä yritykset osallistuvat kuitenkin verrattain vähän, mikä kertoo kilpailutusten haasteellisuudesta ja byrokratiasta.

”Julkisilla hankinnoilla on merkittävä työllistämis- ja palveluvaikutus ja ne ansaitsevat sen mukaisen huomion. Yhden kiireisen virkamiehen työpanoksen sijaan julkiset hankinnat tulee ottaa koko talousalueen strategiseksi työkaluksi”, korostaa Pietikäinen. ”Julkiset hankinnat ovat strateginen työkalu, joiden kautta voidaan saada aikaiseksi joko sutta ja surkeutta tai laatua ja kestävyyttä.”

”Käytännössä tämä muutos toteutuisi hankintastrategioiden kautta. Näissä strategioissa kunnat ja muut toimijat määrittelisivät selkeästi, mitä ja milloin kilpailutetaan, mitä tehdään itse ja miten määritellään kilpailutettavien palvelujen laatu. Lisäksi jokaisen kilpailutuksen kohdalla on kuultava loppukäyttäjiä”, listaa Pietikäinen.

”On kaikkien kannalta parempi ratkaisu, että käyttäjiä kuullaan jo kilpailutusta suunniteltaessa eikä vasta sitten kun toimimaton taksipalvelu on jo tilattu tai huonosti käyttöön sopiva leikkipuisto valmistunut.”

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *