Uudessakin kuntarakenteessa pidettävä huolta lähipalveluista – kestävästi ja isommilla hartioilla

Hämeen Kokoomuksen syyspiirikokouksen kannanotto, Lammi 21.11.2013

Kuntaliitostilanteet antavat hyvän mahdollisuuden uudistaa ja harmonisoida kuntien palvelurakenteita. Hämeen kokoomuksen mielestä uudet kuntarakenteet tarjoavat myös ”leveämmät hartiat” kuntalaisten lähipalvelujen ylläpitämiseen ja kehittämiseen.

Laajan kuntaliitoksen v. 2009 toteuttaneessa Hämeenlinnassa on viime aikoina ollut voimakkaasti esillä lähipalvelujen, erityisesti terveysasemien tulevaisuus. Esimerkiksi Lammin alueen palvelutarjonnassa nähdään, että kuntaliitokset synnyttämät ”leveämmät hartiat” ovat olleet hyvä mahdollistaja. Niin päivähoito, perusopetus, lukiokoulutus, terveyspalvelut ja vanhustenhoito sekä osin yhdyskuntarakenteen palvelut ovat Lammilla edelleen lähipalveluja. Samaan aikaan ne ovat uudistuneet vastaamaan ihmisten muuttuneisiin ja moninaisiin tarpeisiin.

Hämeen kokoomus muistuttaa, että sote-uudistuksen yhteydessä korostetaan panostusta perusterveydenhuoltoon. Siksi myös maaseutumaisten kaupunginosien kuten Lammin, Hauhon, Kalvolan ja Rengon pienten terveysasemien toimintaedellytykset tulee taata riittävillä henkilöstö- ja muilla resursseilla sekä esim. erikoislääkäreiden konsultaatiot palauttaa tukemaan näiden asemien toimintaa.

Nyt kuntauudistuksen merkeissä aloitettavissa kuntaliitosselvityksissä tulisi jokaisen kunnan käydä läpi omaa palvelurakennettaan ja ilmasta tahtotilansa niistä palveluista, joita jatkossakin tulee järjestää ns. lähipalveluina. Niiden pohjalta voidaan yhdessä sopia palveluiden järjestämisperiaatteista, jotka ovat yhtenevät koko uuden kunnan alueella.

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *