Grahn-Laasonen: Sääntelyn purkaminen etenee – on muuten saatu aikaan!

“Te vain puhutte, ette saa mitään aikaan”, usein sanotaan. Herätimme kansanedustaja Lasse Männistön kanssa toissa elokuussa keskustelun sääntelyn purkamisesta. Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Yhtäkkiä ylisääntely on noussut muidenkin puolueiden puheisiin – ja erittäin hyvä niin.

Puhe ei kuitenkaan riitä, teot ratkaisevat. Tultuani nimitetyksi ympäristöministeriksi käynnistin työn hitaiden ja kasvua jarruttavien lupaprosessien vauhdittamiseksi. EK:n arvion mukaan lupaprosesseissa on jumissa arviolta 3-4 miljardin euron edestä investointeja. Meillä ei ole – erityisesti taloudellisesti vaikeina aikoina – pitkiin odotusaikoihin varaa, vaan investoinnit täytyy saada liikkeelle tuomaan Suomeen uutta työtä.

Helmikuun loppuun mennessä valmistuu selvitysmies Lauri Tarastin ryhmän esitys keinoista, joilla lupajärjestelmä voidaan remontoida ympäristönsuojelun tasosta tinkimättä. Emme ole kuitenkaan jääneet odottamaan, vaan toissa viikolla eduskunta hyväksyi ympäristönsuojelulain toisen vaiheen. Ympäristöluvan määräaikaistarkistuksista luovutaan eli lupaa ei tarvitse uusia, jos toiminta ei muutu. Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan menettelyt yhdistyvät, mikä pudottaa pois myös yhden valituskierroksenkin. Tämä tietää hyvää yrittäjille. Kaikkiaan uudistus vähentää lupahakemusten määrää 20 prosentilla! Miten niin ei ole tekoja?

Muutkin kokoomusministerit ovat laittaneet tuulemaan byrokratian taltuttamiseksi. Sääntelyn purkaminen vaatii sitkeyttä. On isoja ja pieniä asioita, jotka kaikki täytyy hoitaa.

Liikenne- ja kuntaministerimme Paula Risikko on esimerkiksi uudistanut satamia koskevaa lainsäädäntöä. Sataman perustamiselle ei enää tarvita valtioneuvoston hyväksyntää ja satamajärjestykset hyväksyy nykyään satamayhtiön hallitus, ei enää kunnanvaltuusto.

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo esittää, että jatkossa osa siipikarjanlihasta voi kulkea maatilalta myymälöihin ja ravintoloihin suoraan, ilman teurastamolla tehtävää lihantarkastusta, mikä nopeuttaa suomalaisen siipikarjanlihan kulkua kauppaan ja kuluttajille.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren putiikissa yritysten sähköistä asiointia on viety eteenpäin ja esimerkiksi Tekes on keventänyt yritysten väliraportointia ja tilitysten prosesseja.

Tällaisia päätöksiä Suomi tarvitsee lisää, kaikilla aloilla. Eduskuntaryhmämme julkaisi viime viikolla erinomaisen paremman sääntelyn raportin yrittäjäkansanedustajamme Eero Suutarin johdolla. Kokoomus haluaa keventää yritysten hallinnollista taakkaa ja karsia byrokratiaa. Esitämme muun muassa, että päivittäistavarakaupan ja parturi-kampaamoliikkeiden aukioloajat vapautetaan.

Kokoomus on Suomen johtava “sääntelynpurkupuolue”. Tätä viestiä ja konkreettisia tekoja kelpaa myös kertoa eteenpäin. Tulevalla hallituskaudella olemme sitoutuneet siihen, että aina kun säädetään uusi pykälä, puretaan kaksi. Suomi tarvitsee liikettä

Lisätietoja:

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *