Pakolaiskriisin ratkaisuun tarvitaan lyhyen ja pitkän aikavälin ratkaisuja

mediakuva03

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker esitteli viime viikolla toimenpiteitä pakolaiskriisin akuuteiksi ratkaisuiksi. Nopeinta reagointia edellyttää päätös 120 000 turvapaikanhakijan jakamisesta jäsenmaiden kesken. Turvapaikanhakijoiden jakaminen jäsenmaiden kesken on tärkeää, jotta ongelmat eivät jää vain harvojen maiden vastuulle.

Komission suunnitelman mukaisesti EU:n rajavalvonnalle on annettava riittävät resurssit toimia tehokkaasti ja inhimillisesti. Lisäksi on otettava käyttöön yhtenäinen lista turvallisista lähtömaista, luotava paremmin toimivia, laillisia ja turvallisia tapoja saapua Eurooppaan, tehostettava hakemusten käsittelyprosessia ja kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttamista, pyrittävä auttamaan ihmisiä paremmin heidän kotimaissaan sekä puututtava salakuljetusverkostojen toimintaan.

Pitkällä aikavälillä on lisäksi vahvistettava YK:n roolia laajentamalla sen suojelumandaattia sekä lisäämällä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n resursseja pakolaisleirien ylläpitoon.

Käynnissä olevassa keskustelussa on tärkeintä muistaa, että kukaan Eurooppaan pyrkivä ihminen ei ole ”laiton”, vaan ihmisoikeusjulistuksen nojalla kaikille kuuluvat oikeus turvaan, suojaan ja inhimilliseen elämään. Myös EU-maat ovat sitoutuneet näihin oikeuksiin, lukuisten muiden kansainvälisten sopimusten lisäksi, jotka velvoittavat ottamaan vastuuta kriisistä ja pakolaisista.

MEP Sirpa Pietikäinen

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *