Hämeenlinna edelläkävijänä maahanmuuttajien kotouttamisessa

Työ- ja elinkeino- ja sisäministeriöiden laskelmien mukaan ensi vuonna kuntiin muuttaa vähintään 10 000 maahanmuuttajaa, jotka ovat saaneet joko myönteisen turvapaikkapäätöksen tai oleskeluluvan. Luku on moninkertainen aiempiin vuosiin verrattuna.

Euroopan rajusti muuttunut pakolaistilanne syntyi nopeasti, mutta tulee jatkumaan pitkään. Ihmiset ovat kautta aikojen kulkeneet parempien elinolojen perässä, myös hämäläisten juuret ovat sekoitus idästä ja lännestä tulleita. Ministeriöt ja Kuntaliitto ovatkin kehottaneet kuntia varautumaan kotouttamistoimiin jo nyt. Ennakointi mahdollistaa hallitun toiminnan ja perustuu kuntien kanssa etukäteen tehtäviin, vapaaehtoisiin vastaanottosopimuksiin.

Hämeenlinnan strategisena tavoitteena on kasvattaa väkilukuaan 500 uudella asukkaalla joka vuosi. Kasvu on hyvinvoinnin edellytys. Parin viime vuoden ajan muuttovoitto on ollut kuitenkin selvästi tavoitetta pienempi. Ilman maahanmuuttajia väestönkasvu olisi nollassa tai jopa miinuksella.

Hämeenlinna haluaa nähdä tilanteen suurena mahdollisuutena. Tänne virtaa nuorta ja työikäistä väkeä. On kaupungin etu, että saamme heidät mahdollisimman pian elämän syrjästä kiinni, asumaan ja töihin, mukaan rakentamaan hämäläistä hyvää arkea.

Kaupunki on käynnistänyt kotoutussuunnittelun, johon kutsutaan mukaan myös elinkeinoelämä ja kolmas sektori.

Me haluamme olla yksi Suomen parhaita kotouttajia. Tavoitteena on rakentaa niin laaja, tehokas ja vaikuttava ohjelma, että olemme osallisuuden pääkaupunki Suomessa. Erityisesti kielenopetukseen tarvitaan myös uutta ajattelua ja verkostomaista otetta, ja kansalaistoimintaa.

Kotoutus halutaan aloittaa mieluiten jo turvapaikanhakuvaiheessa. Tarvitsemme tehokkaan mallin jossa ammattilaiset ja vapaaehtoiset sekä myös elinkeinoelämä on vahvasti mukana. Mitä nopeammin pääsee kiinni työmarkkinoihin, joko harjoittelujen, kokeiluiden tai varsinaisen työn kautta, sitä nopeammin integroituminen etenee. Suomalainen kieli ja kulttuuri opitaan parhaiten arjessa suomalaisten kanssa. Myös tulijoilla on meille annettavaa, ja meillä opittavaa. Toisaalta myös työvoimapula vaanii nurkan takana. Nyt maahantulleiden osaaminen ja ammattitaito on kartoitettava tehokkaasti ja hyödynnettävä sitä.

Hämeenlinnan etu on se, että kaupungissa on totuttu turvapaikanhakijoihin. Lammin vastaanottokeskus perustettiin jo 2009 ja rinnakkaiseloa on harjoiteltu. Myös historiallisesti kaupunki on kansainvälinen.

Meidän ei kannata murehtia ovatko täällä väärät vai oikeat ihmiset. Sen sijaan voimme pitää huolta että mahdollisuuksien tasa-arvo toteutuu.

Sari Rautio
Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja
Suomen Kuntaliiton hallituksen jäsen
sari.rautio@hameenlinna.fi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *