Villiä ja vapaata vai vastuullista ja ohjattua sotea?

Hämeen Sanomat 31.3 käsitteli laajasti valinnanvapaustyöryhmän väliraporttia. Siinä on mukana neljä erilaista vaihtoehtoa, joissa laajuus, sisällöt ja tietysti valinnanvapaus vaihtelee. Huolimatta kaikesta väännöstä ja monivivahteisesta keskustelusta, on erittäin toivottavaa että soteuudistus etenee. Soteuudistuksen tavoitteena on kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja, parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta sekä hillitä kustannuksia. Laitetaan siis ihminen keskiöön, tässä valinnanvapaus on oleellinen osa.

Väliraportin mukaan ihmisen valinnanvapaus voi edistää sotepalvelujen yhdenvertaisempaa saatavuutta ja hillitä kustannuksia. Edellytyksenä on, että valtio päättää tuottajille kohdennettavan rahoituksen periaatteista sekä ohjaa toimintaa ja syntyviä markkinoita monipuolisella säätelyllä. Ei siis villiä ja vapaata, vaan vastuullista, vahvasti ohjattua toimintaa.

Kiinnostavin malleista, ja ehkä realistisin toteutettavaksi on kakkosmalli, ”Väestövastuinen sosiaali- ja terveyskeskus” Se tarjoaa yleislääkärin, sairaanhoitajan ja sosiaaliohjauksen perustarjottimen lisäksi erilaisia paikallisesti toteutettavia sosiaalihuollon palveluja: perhetyötä, kasvatus- ja perheneuvontaa, päihde- ja mielenterveystyötä sekä terveyden edistämistä ja ennaltaehkäisyä. Tämä laajuus voisi kohtuullisen järkevästi toimia kapitaatiopohjaisena rahoitettuna. Ihmissoen siis valitsee sotekeskuksen, jonka palveluita käyttää.

Tämän mallin etuna muihin verrattuna on se, että myös pienehköt toimijat voivat toimia palveluiden tuottajina, koska ei tarjota valtavan laajaa kokonaisuutta. Sosiaalityön rooli on pohdittava erityisen tarkasti suhteessa valinnanvapauteen. Yksittäisenä asiana, johon en toivo valinnanvapautta, on kouluterveydenhuolto. Lapsen ja nuoren kokonainen hyvä päivä on isossa riskissä kadota siinä.

Mitään toimintoja ei pidä sitoa tiloihin, vaan digitalisaation ja liikkuvien palveluiden rooli on aivan keskeinen.

Ratkaistavia kysymyksiä riittää edelleen, ja yksikään niistä ei ole pieni. Kiinteistöt, lainat, omaisuuserät ja rahoitus. Silti eteenpäin on päästävä, että nuo isot tavoitteet eivät karkaa liian kauas. Meillä Hämeessä ollaan hyvässä vauhdissa, hämäläinen ihminen keskiössä.

Sari Rautio
KH pj, Hämeenlinna

 

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *