Päivähoitomaksujen korottaminen ei edistä tasa-arvoa

Päivähoitomaksujen korottaminen ei ole tuomassa tavoiteltuja säästöjä Suomessa. Ennen kaikkea se asettaisi perheet eriarvoiseen asemaan riippuen asuinkunnasta, sillä suuret kaupungit, jotka jo nyt ovat vetovoimaisia, eivät ole nostamassa maksuja.

Päivähoitomaksuissa monet aivan keskituloiset perheet ovat jo nyt ylimmässä maksuluokassa: maksujen progressiivisuus on hyvin jyrkkää. Myös maksun laskutapa on järjettömän monimutkainen. Progressiota on loivennettava ja maksuperiaatteita yksinkertaistettava. Entä aivan villi ajatus: voisiko osa-aikahoidosta maksaa tuntimäärän mukaan ilman monimutkaisia tuntiluokkalomakkeita ja ilmoituslomakkeita ja ilmoituksen muutoslomakkeita?? Tekniikkahan on olemassa, jos tahtoa vain löytyy.

Toimintaympäristön muutoksessa ihmisille ja organisaatioille on tyypillistä, että järjestelmää halutaan monimutkaistaa, jotta kaikki uudetkin tilanteet tulevat huomioonotetuiksi. Oikea suunta kuitenkin olisi asioiden yksinkertaistaminen, muuten menetetään organisaation ja byrokratian hyväksyttävyys ja ihmiset alkavat keksiä omia luovia ratkaisujaan ohi lomakkeiden ja byrokratian. Ettei tästä olisi jo merkkejä Suomessa?

Päivähoitomaksujen uudistuksessa pitäisi muistaa, miksi päivähoito on luotu Suomeen: jotta naiset ja miehet voisivat tasa-arvoisesti käydä töissä ja hoitaa lapsiaan. Jos maksut ovat korkeita jo keskituloisille, tavallisille perheille, jopa yksinhuoltajille, se ei kannusta etsimään töitä!

Suomessa on keskimääräisesti laadukas varhaiskasvatus ja vanhemmat ovat voineet luottaa siihen. Valitettavasti myös laadussa on alueellisia ja päiväkotikohtaisia eroja, jotka nykyisenä someaikana tulevat entistä näkyvimmiksi. Tässäkin olisi Heinolan mahdollisuus nostaa vetovoimaisuuttaan!

Eira Rosberg

puheenjohtaja
Heinolan kokoomus

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *