Reilu on reilu päivähoitomaksussakin

Maan hallitus pohtii pian budjettiriihessään päivähoitomaksujen korotusta.

Hoitomaksujen korotuksessa ei ole vain kyse lapsiperheen laskun suurenemisesta, vaan sillä on muitakin merkittäviä vaikutuksia. On useita syitä, miksi päivähoitomaksuja ei saa korottaa.

Päivähoitomaksuissakin pitää olla reilu. Laadukas varhaiskasvatus tukee lapsen kehitystä ja kasvua. Se vähentää terveys- ja hyvinvointieroja – tutkitusti ja kokemukseen pohjaten. Päivähoitomaksujen alentaminen olisi askel maksuttoman varhaiskasvatuksen suuntaan.

Kun hoitomaksut ovat kohtuullisella tasolla, se tukee naisten osallistumista työelämään. Poistetaan kannustinloukkuja ja edesautetaan työelämään siirtymistä. Hyvinvointi ja työllisyys kun ovat pariskunta.

Kun näyttää myös siltä, että maan suurimmat kunnat eivät aio nostaa päivähoitomaksuja, eikä saavuteta suunniteltuja 50 miljoonan euron säästöjä, ajaisi korotus lapsiperheet eri puolella Suomea eriarvoiseen asemaan. Sekään ei ole reilua. Korotukset eivät koske vain hyvätuloisia vaan kohdistuvat tavalliseen, työtätekevään keskiluokkaan.

Päivähoitokysymykseen on löydettävä hyvä ratkaisu, joka kannustaa ottamaan työtä vastaan ja ottaa huomioon lapsiperheiden tilanteen. Hoitomaksujen korottaminen ei ole reilun Suomen tapa.

Hannu Himanen
Lahden sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja
Kaupunginvaltuutettu

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *