Lisää työtä, kannustavuutta ja ostovoimaa

Palkansaajien ja eläkeläisten verotuksen keventäminen yli puolella miljardilla eurolla on oikeata politiikkaa maan hallitukselta. Työn verotuksen keventäminen kannustaa ahkeruuteen ja samalla parantaa ihmisten ostovoimaa, mikä puolestaan luo kerrannaisvaikutuksia kansantalouteen.

Verotuksen keventäminen koskee niin ikään jo työuransa päättäneitä eläkeläisiä. Työuran aikana maksetut tuloverot ja työeläkemaksut onkin saatava mitä suurimmissa määrin ihmisen itsensä hyödyksi. Tällöin verojen maksaminen myös tuntuu entistä oikeudenmukaisemmalta.

Nyt solmittu kilpailukykysopimus on vain yksi lenkki siinä toimenpiteiden ketjussa, joka Suomessa on käytävä läpi. Neuvostoaikaisten työmarkkinarakenteiden purkaminen vastaamaan modernin maailman käsitystä työstä on rakenteellisena uudistuksena paljon tärkeämpi päämäärä.

Myös sosiaaliturvaa tulee muuttaa kannustavampaan suuntaan. Esimerkiksi ansiosidonnaisen päivärahan keston lyhentäminen on tehokas keino aktiivisen työnhaun takaamiseksi. Työn tekemisen onkin aina oltava tavoiteltavampaa kuin passiiviseksi jättäytymisen.

Yksikään työmarkkinajärjestö ei tosiasiallisesti puolusta työtöntä, vaan ainoastaan maan hallituksella on kannustimet huomioida kokonaiskuva ja aidosti puolustaa jokaisen kansalaisen oikeutta tehdä työtä. Toivonkin, että hallitus ei liiaksi mielistele yksittäisiä eturyhmiä, vaan osoittaa tulevina vuosina yhä lujempaa johtajuutta.

Juuso Seppälä
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, Heinola

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *