Lisää rahaa työllistämistukeen ja verotukseen kevennystä

Ilahduttavaa on lukea Hämeen työ- ja elinkeinotoimistolle luvatusta noin 3.8 miljoonan euron lisämäärärahasta loppuvuodelle, jolla mahdollistetaan työttömien työllistämistä yrityksiin tai yhdistyksiin. Tästä noin pari miljoonaa kohdistuu Päijät-Hämeeseen, josta osa Lahteen.

Paras hyöty saadaan luonnollisesti silloin, kun työtön työnhakija pääsee työllistymistuen ansiosta osoittamaan työnantajalle olevansa myös jatkossa palkkaamisen arvoinen ja pystyvänsä näin tuomaan lisäarvoa ja panosta työyhteisölle. Tätä mahdollisuutta haluavat monet pidempäänkin työttömänä olleet päästä osoittamaan. Siitä olemme saaneet lukea muutamia hyviä esimerkkejä lähipäivien lehtijutuissa.

Ensi vuodelle taas hallitus lupailee työn verotuksen alentamista siten, että myös eläkeläiset saavat veronalennuksen. Työn verotuksen alentaminen keskimäärin 0,6%:lla tuo toteutuessaan lisää kulutusta ja sitä kautta työllistymistä ostovoiman lisääntymisen kautta.

Jokainen tietää, että Ilman korkeaa työllisyyttä ei ole pohjoismaista hyvinvointivaltiota. Työn verotusta on alennettu Suomessa viimeksi vuonna 2009. Työllistämistä lisäävänä voidaan pitää myös sitä, että yritysten sukupolvenvaihdoksia helpotetaan keventämällä perintö -ja lahjaverotusta. Sillä edistetään yrityksen jatkamisen mahdollisuutta.

Hallituksen budjettiesityksen mukaan kotitalousvähennys nousee 45%:sta 50%:iin, joka sekin parantaa ostovoimaa eli kulutusta ja lisää työtä. Meidän itse kunkin olisi hyvä oppia käyttämään tähän liittyvien yritysten palveluja myös Lahdessa. Me suomalaiset olemme vaan usein tottuneet yrittämään tehdä kaiken itse, vaikka ammattilaiset tekisivät sen varmasti paremmin ja tehokkaammin. Omilla valinnoillamme ja ponnisteluillamme pystymme jokainen yllättävän paljon vaikuttamaan työllistymisasioihin Lahdessa ja yleensäkin alueellamme. Siihen ei riitä yksinään nuo hallituksen, sinänsä hyvän suuntaiset veronkevennysesitykset.

Merja Vahter
Lahden kaupunginvaltuutettu, kok

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *