Eläkkeiden verotuksesta ja ostovoimasta

Valtion talousarvioesitys vuodelle 2017 pyrkii muun ohella edistämään yritystaloutta ja lisäämään kulutuskysyntää. Yritystaloudessa on eletty varsin monta hitaan kehityksen vuotta. Vienti on vähentynyt ja investoinnit ovat olleet varsin vaatimattomia. Kotimainen kulutus on ollut tärkeää yritystalouden kannalta, mutta myös verotulojen vuoksi. 

Eläkkeensaajien määrä kasvaa jatkuvasti. Eläkeläiset ovat kulutuksen ja verotulojen kannalta tärkeä joukko. Senioreissa on yhä enemmän niitä, jotka saavat koko työssäoloajaltansa eläkkeen. Keskimääräiset eläkkeet kasvavat jatkuvasti. Tämä korostaa eläkkeensaajien ja eläketulojen arvoa kotimaista kulutusta ja myös verotusta ajatellen. 

Eläkkeiden verotuksen keventäminen ensi vuonna on viesti oikeasta suunnasta. Verojen keventäminen on erityisen tärkeää siksi, että se parantaa kulutuskysyntää. Mikäli palkan ja eläkkeiden veroja ei alennettaisi, ostovoima vähenisi entisestään ja se heikentäisi taloutta.

 Kun yritystalouden kehitysnäkymät ovat yhä vaatimattomat, on kulutusmahdollisuuksia tuettava myös vastaisuudessa verotusta alentamalla. Tämä koskee myös kunnallisveroa, mikä vaikuttaa osaltaan kulutusmahdollisuuksiin. Siksi kuntataloudessa verotus on pidettävä kohtuullisena. Järkevä verotus yhdistettynä toimiviin palveluihin on sitä paitsi välttämätön kilpailutekijä uusien kuntalaisten houkuttelemiseksi ja yritysten sijoittumista ajatellen. Valtuuston 12.9.2016 tekemät tulevaisuuden linjaukset antavat hyvän pohjan menestykselle.

 Pekka Romo

asianajaja, Hämeenlinna

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *