Kulttuurin risut väärään osoitteeseen

Etelä-Suomen Sanomissa 31.12. musiikkikriitikko Petri Poutiainen tarjoili risuja otsikolla opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle ”kulttuuriin kohdistuvien leikkausten” johdosta.

Risut menivät väärään osoitteeseen. Pääministeri Sipilän hallituksen ohjelmassa ei ole kulttuuriin kohdistuvia leikkauksia. Niitä teki kylläkin edellinen hallitus, jonka säästöpäätösten vaikutukset tuntuvat vieläkin.

Säästöjen sijaan hallitus on tehnyt itsenäisyytemme juhlavuonna parikin merkittävää sivistystä ja kulttuuria tukevaa uutta avausta, joista on syytä antaa kiitosta: Kirjailijoiden, kuvittajien, kääntäjien ja säveltäjien lainauskorvaukset nostetaan pohjoismaiselle tasolle. On reilua maksaa oikeudenmukainen korvaus tekijöille, jotka luovuttavat teoksensa julkiseen käyttöön lainattavaksi yleisistä kirjastoista.

Audiovisuaalisten tuotantojen kannustin on järjestelmä, jossa koti- tai ulkomaisen elokuvan, dokumentin, animaation tai tv-sarjan tekijöille palautetaan osa Suomessa tuotantoon käytetystä rahasta. Näin houkutellaan kansainvälisiä tuotantoja Suomeen ja pidetään kotimaisetkin omassa maassa. Jo 19:ssä Euroopan maassa on ollut käytössä vastaava järjestelmä, ja nyt sellainen saadaan myös Suomeen.

Koulutukseen ja sivistykseen käytetään Suomessa 16 miljardia euroa julkista rahaa vuosittain. Tiukassa taloustilanteessa meidän on oltava entistä tarkempia siitä, mitä noilla rahoilla saadaan. Erityinen vastuu on kunnilla, joiden tulevaisuuden tehtävissä korostuvat juuri koulutus ja kulttuuri. Siksi kuntapäättäjiksi tarvitaan laaja-alaisesti ajattelevia sivistyksen vastuun kantajia.

Juha Rostedt
Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *