Liikenneverkon uudistaminen välttämätöntä

Liikenneministeri Anne Berner esitteli viime viikolla Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) selvityksen mukaisen mallin liikenneverkon uusimisesta. Mallin esittely nosti odotetusti suuren kohun eri toimijoiden ja kansalaisten keskuudessa. Eikä turhaan.

Faktoja ovat kuitenkin liikenneverkoston rapautuminen ja jo tällä hetkellä olemassa oleva yli 2,5 miljardin euron korjausvelka, Euroopan vanhin autokanta ja jo lähitulevaisuuden digitaaliset ratkaisut sekä älyliikenne. Kaikki nämä haastavat Suomen kilpailukykyä ja suomalaisia tekemään valintoja tulevaisuuden liikkumisessa.

Suomen valtio kerää vuosittain autoilijoilta yli seitsemän miljardia euroa ja palauttaa niistä 1,7 miljardia mm. tiestön kunnossapitoon sekä uudisrakentamiseen. Tämä valtion panostus ei riitä edes pitämään nykyistä liikenneverkkoa kunnossa, eikä valtio voi korvamerkitä verotuloja käytettäväksi mihinkään tiettyyn tarkoitukseen.

Tämän vuoksi tarvitsemme ennakkoluulottomia, ennen kokemattomia ratkaisuja tulevaisuuden liikkumiselle, autokannan uudistamiselle turvallisemmaksi ja vähäpäästöisemmäksi, sekä koko liikenneverkoston kohentamista vastaamaan kansakunnan tarpeita.

LVM:n selvityksestä rakentuneessa mallissa on hyviä elementtejä kokonaisratkaisun aikaansaamiseksi, vaikka itse ”pihvi” puuttuukin. Siksi LVM:n ja Valtiovarainministeriön (VM) on nyt yhdessä aloitettava rakentamaan mallia, joka oikeasti ratkaisee haasteemme ilman monimutkaisia ja läpinäkymättömiä järjestelyjä.

Liikenteen uudistamiseen tulee etsiä ratkaisu, jossa työssäkäynnin tai liikkumisen kustannukset eivät kasva uudistuksen myötä ja että koko maassa säilyy asumisen ja yrittämisen edellytykset. Onhan toimiva liikenneverkko elinkeinoelämän perusta. Liikenneinvestoinnit tulee suunnitella nykyistä pitkäjänteisemmin ja siten, ettei korjausvelka pääse uudelleen kasvamaan.

Uudistuksessa on myös edellytettävä kannustimien vahvistamista siirryttäessä puhtaaseen liikenteeseen ja tulevaisuuden liikennepalveluiden käyttöön.

Liikenteen vastuullinen uudistaminen on kannatettavaa, kunhan ne tehdään järkevimmillä mahdollisilla keinoilla, eikä yksilönvapautta tai yksityisyyden suojaa vaaranneta pakkoseurannalla.

 Juha Rostedt
Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja    

 

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *