Hämeen Kokoomus huolissaan tieverkon rapistumisesta

Lopella tiistaina kokoontunut Hämeen Kokoomuksen piirikokous haluaa parempaa valtionteiden kunnossapitoa niin kesä- kuin talviaikaankin. Nykyinen hallitus on ohjannut 600 miljoonaa euroa tieverkon korjausvelan kiinni kuromiseksi, mutta siitä huolimatta erityisesti pienemmät valtion tiet maaseudulla ovat reikäisiä ja talvisin usein pitkään auraamattomia, jäisiä ja uraisia.

ELY-keskuksen tehtävänä on huolehtia valtion maanteiden kunnosta siten, että toimivat ja turvalliset kuljetukset ovat mahdollisia kaikkina vuorokauden aikoina, kaikkina päivinä. ELY-keskus tilaa maanteiden ja niihin liittyvien alueiden ja varusteiden hoidon urakoitsijoilta, jotka valitaan kilpailuttamalla. ELY-keskus määrittelee urakkaan sisältyvät työt ja hoidon laatutason siten, että paikallisten olosuhteiden mukaan päivittäinen liikkuminen ja kuljetukset turvataan kaikilla maanteillä.

Näin ei ole tänäkään talvena ole ollut erityisesti maaseudulla. Koululaiskuljetuksia on jouduttu perumaan eri puolilla maata, sillä takseja ja busseja ei ole voinut päästää hiekoittamattomille teille.  ELY-keskusten alue-urakoitsijoiden toiminnan laadussa on jatkuvia ongelmia, joista on annettu moitteita ja sakkoja. Toistuvat ongelmat herättävät kysymyksiä. Vakavimmilta onnettomuuksilta on toistaiseksi vältytty, mutta on selvää, että heikkokuntoiset ja hoitamattomat tiet vaarantavat ihmishenkiä.

Urakoitsijat toteuttavat ELY-keskusten mukaan työt valitsemillaan menetelmillä, hankkien materiaalit ja koneet sekä vastaten laadusta ja raportoinnista ELY-keskukselle, joka valvoo sopimuksen toteutumista työmaakokouksissa, pistokoetarkastuksin ja katselmuksissa. Valvontaa ja tarkastuksia tulee nyt lisätä ja samalla myös resursseja laittaa myös nämä tiet kuntoon.

Hyvät ajo-olosuhteet antavat liikkujalle mahdollisuuden seurata liikenneympäristöä kokonaisuutena eikä hänen tarvitse keskittyä ”tiellä pysymiseen”. Kunnossapidon tarkalla ajan ja paikan valinnalla säästetään myös kustannuksia. Kunnossapitotoimilla varmistetaan myös hyvä näkyvyys, mikä on erityisen tärkeää kohteissa, joissa liikkuu lapsia.


Lisätietoja:
puheenjohtaja Juha Rostedt
p. 040 510 9244

toiminnanjohtaja Mika Airinen
p. 050 563 8806

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *