Valinnanvapaus parantaa palvelujen sujuvuutta ja saavutettavuutta

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tarve väestöltään vanhenevassa Suomessa lisääntyy. Maamme hallituksessa on yhdessä päätetty mallista, jolla palvelujärjestelmä uudistetaan. Uusi lakiluonnos mahdollistaa asiakkaan valinnanvapauden. Tästä kokoomus pitää kiinni. Me uskomme suomalaisten kykyyn tehdä valintoja. Valinnanvapauden toteutuminen tapahtuu hallitusti ja vaiheistaen, varmistaen samalla pienten ja keskisuurten suomalaisten yritysten mahdollisuudet tulla palvelujen tuottajiksi. Selvitysten mukaan 70% suomalaisista haluaa valinnanvapauden ja käynnissä olevissa valinnanvapauskokeiluissa on enimmillään 22% palvelujen käyttäjistä valinnut yksityisen palveluntuottajan. Valinnanvapaus onkin koko sote- ja maakuntauudistuksen mullistavin osa.

Valinnanvapauden suurin mullistus on ihmisen itsemääräämisoikeuden ja palvelujen saavutettavuuden merkittävä lisääntyminen. Kaikki saavat oikeuden valita palvelujensa tuottajan. Tästä seuraa tervettä kilpailua juuri siinä missä pitääkin, eli palvelun laadussa. Uudistuksessa tavoiteltavat hyödyt ja säästöt rakentuvat paljolti sen varaan, että asiakkaat liikkuvat aktiivisesti markkinoilla, ohjaavat valinnoillaan palveluita kehittymään toivomaansa suuntaan ja luovat näin painetta palveluntuottajien väliseen kilpailuun. Tämä pitää myös hintatason maltillisena.

Valmistelussa on varmistettava, että suomalaisella on aito mahdollisuus valita itse joko julkinen, yksityinen tai kolmannen sektorin palveluntuottaja. Silloin toteutuu peruslinjaus siitä, että valinnanvapaus on pääsääntö perustasolla ja soveltuvin osin myös erityistason palveluissa. Pidämme huolta siitä, että tämä ei johda julkisen terveydenhuollon tai erikoissairaanhoidon päivystystoiminnan alasajoon. Iso-Britannia on menestyksekkäästi soveltanut valinnanvapautta 15 vuotta ja Ruotsi lähes 10 vuotta. Otetaan myös Suomessa ihminen, asiakas, palvelujen keskipisteeksi hallintolähtöisen ajattelun sijaan. Kokoomukselle tärkeintä on palvelutuotannon, ei hallinnon uudistaminen. Niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla sote-palveluita tehdään hyvin ja laadukkaasti. Valinnanvapaudessa on kyse ajattelutavan muutoksesta, jossa palveluiden keskiöön nousee ihminen.

Jaana Lähteenkorva
Hämeen kokoomuksen varapuheenjohtaja
Forssan Kokoomuksen puheenjohtaja

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *