Aino Närkki

Yksityisiä leikkauksia koskeva lakimuutosesitys koskee vain ostopalvelu- ja palvelusetelitoimintaa

Toimittaja Katri Nieminen hämmensi sotesoppaa oikein kunnolla Näkökulma -kirjoituksellaan Aamupostissa 12.1.2019. Kirjoitus ei valitettavasti perustu faktoihin vaan maalaa aivan turhia uhkakuvia.

Eduskunnassa olevassa lakiesityksessä (HE 312) on kysymys ostopalveluna ja palvelusetelillä tehtävistä leikkauksista. Niitä tehdään muutamalla sadalla miljoonalla eurolla hoitotakuun toteuttamiseksi. Kyse ei ole yksityisen markkinan laajentamisesta vaan ennen 1.1.2018 valinneen tilanteen säilyttämisestä.

Yksityinen sektori tekee vaativia leikkauksia vähän ja erityisen vaativia todella vähän. Esimerkiksi lonkka- ja polvileikkauksista tehdään yksityisellä 3-4 %. Hallitusohjelman mukainen erikoissairaanhoidon kustannusten säästövelvoite mm. aluesairaalaverkostoa tiivistäen koskee vain vaativia leikkauksia.

Sekä julkisella että yksityisellä tehtävissä leikkauksissa tapahtuu joskus komplikaatioita ja potilasvahinkoja. Komplikaatioita tapahtuu potilasvahinkoja enemmän. Hankalia tilanteita leikkausten yhteydessä ei pystytä valitettavasti aina täysin välttämään, ja ne johtuvat usein muusta kuin meneillään olevaan toimenpiteeseen liittyvästä syystä.

Jos asiakas on hakeutunut terveydenhuoltolain mukaisesti leikkaukseen muun kuin oman sairaanhoitopiirinsä sairaalaan ja sattuu komplikaatio tai potilasvahinko, niin oma sairaanhoitopiiri vastaa kustannuksista. Monet kansalaiset ovat joutuneet korjauttamaan julkisen sairaanhoidon hoitovirheitä omalla rahallaan kun apua ei ole muualta saanut. Käytössämme on lakisääteinen potilasvakuutus ja kaikkien Suomen sairaanhoitopiirien kustannukset maksetaan veronmaksajien pussista.

Voimassa olevan terveydenhuoltolain mukaan leikkauksia voi tehdä vain perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksen sairaaloissa. Näitä on Suomessa 12 kpl. Yksityinen ei voi tällä hetkellä eikä tulevaisuudessakaan ylläpitää edes teoriassa jatkuvaa ympärivuorokautista akuuttia yhteispäivystystä. Se on verovaroin kustannettu kaikille kansalaisille tarkoitettu palvelu.

Verovaroin ylläpidettyä päivystystä tulee hyödyntää täysimääräisesti. Emme pysty sitomaan erikoislääkäreitä ja tarvittavia hoitajia päällekkäisiin järjestelmiin eikä sellaisessa olisi mitään järkeä.

Ostopalveluna ja palvelusetelillä ostetut leikkaukset hinnoitellaan yleisesti ns. DRG -hinnoittelun mukaisesti ja leikkausindikaatiot asetetaan sairaanhoitopiirissä. Leikkaukset ovat siis korkeintaan samanhintaisia kuin julkisen sektorin vastaavat leikkaukset.

Sote-uudistus ei muuta julkisen sektorin järjestämisvastuuta ja uudistuksen jälkeenkin hinnoittelu tapahtuu täysin julkisen sektorin toimesta maakunnissa. Mahdollisesta asiakasseteleiden käytöstä sote-uudistuksen voimaan astuttua päättää maakunta.

 

Aino Närkki
Johtava elinkeinoasiantuntija
Hyvinvointiala HALI

Eduskuntavaaliehdokas
Hämeen Kokoomus

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *