Hämeen Kokoomus: Riihimäen kaavailema pakkolunastus on kohtuuton

Hämeen Kokoomus vastustaa Riihimäen kaupungin suunnitteilla olevia lunastustoimia kolmostien läheisyydessä olevalle noin 50 hehtaarin maa-alalle. Kaavaillulla lunastusalueella on useampi yksityinen maanomistaja. Riihimäen kaupunginvaltuusto on viimeisessä kokouksessaan päättänyt laittaa lunastuslupahakemuksen ympäristöministeriöön.

Alueen omistajat kokevat, että kunnollisia neuvotteluja heidän kanssaan ei ole käyty. Kaupunki on tarjonnut maista raakamaan hintaa, vaikka maan todellinen arvo on moninkertainen pelkästään sijaintinsa ansiosta.

Lunastushakemuksia on ollut vetämässä myös muualla Suomessa. Huomiota on saanut esimerkiksi Vantaalla maatilan omistuksessa olleen noin 40 hehtaarin kokoisen maa-alueen lunastuspäätös. Syksyllä eduskunnan käsittelyyn tuleva pitkään valmistelussa ollut lunastuslain uudistaminen vahvistaa maanomistajan omaisuudensuojaa.

Hämeen Kokoomus katsoo, että Riihimäen kaupunki ei aikeissaan kunnioita omaisuudensuojaa ja yksityisomistusta. Aikeista lunastusmenettelyyn tulisikin luopua ja aloittaa neuvottelut uudelleen maanomistajien kanssa.

– Lunastustoimien tulisi olla aina viimeinen vaihtoehto, sanoo Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja Miia Antin.

Kaupunkien kehityksen kannalta kriittiset alueet ovat tietysti aina erityisen herkkiä valintoja kaupungin kasvun ja maanomistuksen näkökulmasta. Riihimäellä kaupunki on investoinut moottoritien liittymän rakentamiseen ja läheisen alueen kehittäminen nähdään kaupungin tulevaisuuden kehityksen kannalta merkittävänä. Rakentavat neuvottelut oikeasta hinnoittelusta ja yhteisestä tahtotilasta voisivatkin olla avain luopua pakkotoimista.

– Maa-alueita tulisi kehittää yhteistyössä maanomistajien kanssa ja järjestää mahdollisesta myynnistä uudelleen neuvottelut. Omaisuudensuoja kuuluu myös maanomistajille, jatkaa Antin.

– Kokoomus puolustaa yksityisomistusta sekä vastustaa yksityisen omaisuuden kollektivisointia,
päättää Antin.

Lisätietoja:
Miia Antin
Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja,
Puh: 050 5669 619

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *