Hämeen Kokoomus: Yksinyrittäjiltä viedään kilpailumahdollisuudet

Hallitus ilmoitti koronapandemian alkuvaiheessa, että Suomessa annetaan ennen näkemättömän suuri tuki pienyrityksille. Yllättäen tukipolitiikan kohdentaminen siirtyi kuitenkin suurempiin yrityksiin.

Nyt vain niille yrittäjille, jolla on työntekijöitä, tarjotaan mahdollisuus tuettuun liiketoiminnan kehittämiseen. Yksinyrittäjiltä tämä mahdollisuus evätään, vaikka Suomessa noin 70% yrittäjistä on yksinyrittäjiä. ELY-keskuksen tukea saadakseen yrityksellä pitää olla palkallisena 1-5 työntekijää. Tämä ehto rajaa yksinyrittäjät pois tuen piiristä. Yksinyrittäjien oman erillisen tukimuodon valmistelu on vasta käynnissä ja mahdollisesti tulossa hakuun myöhemmin.

Myös hallituksen päätösten jatkuvat muutokset sekoittavat tilannetta tuntuvasti. Tukien epävarmuus ja epätietoisuus niiden haussa lisää yrittäjien epävarmuutta muutoinkin hyvin haastavassa tilanteessa. Hämeen Kokoomus vaatii hallitukselta toimia tilanteen korjaamiseksi. Yrittäjien toiminnan jatkuminen ja kehittyminen on avainasemassa talouden käynnistymisessä koronapandemian jälkeen, myös yksinyrittäjien osalta.

”On vaarana, että toteutettu tuki vääristää kilpailua, ja heikentää yksinyrittäjän asemaa entisestään siinä vaiheessa kun koronapandemia on lopulta ohi” toteaa Miia Antin, Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja.

”Sille ryhmälle, joka todennäköisesti kipeimmin kaipaisi tukea, jätetään tuen valmistelu viimeiseksi” harmittelee Antin.

Business Finlandin tukea, joka on tarkoitettu parantamaan yrityksen mahdollisuuksia koronan aiheuttamassa häiriötilanteessa, muutettiin yllättäen (27.3.) vain viikko tuen aloittamisesta. Vaatimuksena tuelle on nyt se, että yrityksellä pitää olla 6-250 työntekijää. Tukea oli myönnetty jo sadoille mikroyrityksille. Muutoksen jälkeen kymmenet tuhannet samat hakukriteerit täyttävät hakijat eivät enää saa tukea. Tämä muutos eriarvoisti yritykset keskenään. Nyt vain isot yritykset voivat Business Finlandin tuella kehittää toimintaa ja ovat näin ollen poikkeustilanteen poistuessa paremmassa kilpailutilanteessa verrattuna yksinyrittäjiin.

Nykyiset rahoitusinstrumentit asettavat myös yksinyrittäjät epätasa-arvoiseen asemaan. Esimerkiksi Business Finlandin tuki, joka on tarkoitettu liiketoiminnan kehittämiseen, voi olla jopa 100 000€. Samaan aikaan yksinyrittäjä voi saada soviteltua työttömyyspäivärahaa noin 700 €/kk miinus verot ja tukea enintään 2000 € vuokriin ja muihin kiinteisiin kuluihin.

”Jos yksinyrittäjät olisivat edelleen Business Finlandin rahoituksen piirissä, olisi heilläkin mahdollisuus kehittää liiketoimintaansa ja kenties kykyä palkata ensimmäinen työntekijä tilanteen palauduttua normaaliksi. Nyt tämä mahdollisuus on heiltä evätty”, toteaa riihimäkeläinen yrittäjä Kari Moisiola.

Hämeen Kokoomus kantaa suurta huolta Suomen talouden toipumisesta koronapandemian jälkeen. Yrityksille suunnatut tukitoimet helpottavat toipumista. Huolta herättää se, että tukijärjestelmän epätasa-arvoisuus, jatkuvat muutokset ja hakuprosessin ohjeistuksen sekavuus aiheuttavat epävarmuutta yrittäjille. Tukien tarkoitus on yritysten toimintaedellytysten ja työllistämismahdollisuuksien turvaaminen, kun taloudellinen toimeliaisuus saadaan taas liikkeelle akuutin kriisin jälkeen. Vaarana on, että väärin suunnatut tuet vääristävät kilpailua, sen sijaan että ne antaisivat kaiken kokoisille yrityksille selviämisen ja kehittymisen mahdollisuuksia. Ilman yrittäjien työtä ja työllistämismahdollisuuksia Suomea ei saada takaisin kasvun uralle.

Lisätietoja:

Miia Antin

Hämeen Kokoomus pj.

050 5669 619

Kari Moisiola, yrittäjä

Hämeen Kokoomus hallituksen jäsen

050 388 3853

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *