HÄMEEN MAAKUNTAVALTUUSTON KOKOUS 15.6.2020 – KOKOOMUKSEN RYHMÄPUHE

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät maakuntavaltuutetut ja muut kuulijat!

Kokoomuksen ryhmä kiittää maakuntahallitusta sekä Hämeen liiton virkamiehiä hyvästä valmistelusta kokoukselle. Asiat on hoidettu hyvin. Haluamme nostaa lyhyesti esille muutamia ajankohtaisia ajatuksia maakuntavaltuuston kokouksen asiakohdista sekä muista ajankohtaisista kysymyksistä.

Kuluneen kevään ja koronakriisin aikana virkamieskunta niin kunnissa, kuntayhtymissä kuten Hämeen liitossa sekä valtion hallinnossakin ovat olleet poikkeuksellisen paineen alla. Hämeen liiton rooli koronakriisin osalta on ollut alueellisesti hyvin merkittävä, ja olemme tyytyväisiä Hämeen liiton ja maakuntajohtaja Anna-Mari Ahosen työhön. Kiitos, liiton virkamiehet. Kiitos, maakuntajohtaja Ahonen!

Tässä uudessa, vakavassa ja poikkeuksellisessa tilanteessa olemme kansakuntana kohdanneet monia asioita niin, ettei meillä ole aina ollut riittävää tietoa saatavilla. Viestintä päätöksistä on ollut erittäin tärkeässä roolissa. Niin luottamushenkilöt kuin virkamiehetkin ovat joutuneet tekemään päätöksiä nopeastikin, kulloisenkin tiedon perusteella.

Kokoomusryhmä tahtoo Hämeen liiton tarkastuslautakunnan tavoin viime vuoden osalta kiittää hyvin hoidettua Oma Hämeen toiminnan alasajoa. On erittäin hyvä, että tämän alasajotoimen yhteydessä maamme edellisen hallituksen uudistusprosessin aikana syntynyt osaaminen ja materiaali on voitu siirtää käytettäväksi myöhemmin, kuluvalla hallituskaudella.

Hämeen liitto ja kunnat selvittivät viime vuonna yhteistyössä maakunnallisen sote-kuntayhtymän edellytyksiä. Tämän jälkeen maakunnallisen soteyhteistyön koordinaatio jatkui myös kokoomusryhmän toivomalla tavalla Hämeen liiton tarjoamalla alustalla – monessa naapurimaakunnassamme, esimerkiksi Varsinais-Suomessa, on päädytty erilaisiin ratkaisuihin. Uskomme, että Hämeen valitsema tie on tässä suhteessa maakunnallemme hyvä tapa edetä. Kokoomusryhmä on tyytyväinen, että maakuntahallitus tulee ottamaan tarkastuslautakunnan esille tuomat seikat ja kehittämisnäkökohdat huomioon.

Maakuntavaltuuston Kokoomusryhmä kannattaa vahvaa ja asiapohjaista maakunnallista yhteistyötä. Tosiasia on, että maakuntamme seutukunnat tarvitsevat vahvaa kumppanuutta, yhteistyötä sekä Hämeen liittoa. Kannatamme maakunnallisen yhteistyön tiivistämistä.

Maakuntaliitto uudisti toimintatapansa ja organisaationsa valtuuston viime vuoden lopulla hyväksymän strategian mukaisesti. Strategian myötä maakuntaliiton painopisteet keskittyvät yhteistyön, edunvalvonnan ja kehittämisen tehtävien ympärille. Etenkin edunvalvontatyössä ja alueellisen yhteistyön vahvistamisessa näemme Hämeen liitolla jatkossakin hyvin keskeisen ja tärkeän roolin. Hämeesssä on paljon kehittämisen haasteita. Koronapandemia on ollut, kuten tiedämme, terveydellisten vaikutusten lisäksi hyvin vakava isku hämäläisille yrittäjille.

Julkisilla toimijoilla ei ole euroakaan varoja kehittää tai ylläpitää laadukkaita palveluja, ellei yrityselämän kautta pystytä synnyttämään palveluiden tai tavaroiden tuotannossa lisäarvoa, josta maksetaan niin, että tästä lisäarvosta voidaan maksaa veroja. Sen kakun, mitä julkinen valta jakaa, leipovat yrittäjät. Konkreettinen tuki yrityksille koronakriisin aikana sekä kriisin jälkihoidon yhteydessä on elintärkeää – jottemme menetä epidemian vuoksi muuten hyvän vakavaraisuuden ja hyvän liikeidean omaavia yrityksiä. Tämä on Hämeen kohtalonkysymyksiä ja tähän joudumme varmasti myös omissa kunnissamme palaamaan moneen kertaan.

Irtisanomiset, lomautukset ja konkurssit ovat sanoja, joita emme haluaisi kuulla, mutta olemme saaneet kuulla viime aikoina paljon. Koronakriisin myötä nämä kaikki ovat entisestään lisääntyneet ja työttömyys maakunnassamme on kasvanut. Lisäksi Hämeen kokonaisväkiluku on jatkanut laskuaan. Sekä Hämeen liitolla että maakuntamme kunnilla on edessä paljon työtä edunvalvonnan saralla, etenkin toimivien, parempien liikenneyhteyksien, yritysten ja työpaikkojen saamisen sekä esimerkiksi matkailun edistämisen saralla. Kokoomusryhmä kannustaa ja toivoo menestystä tähän tärkeään työhön.

Liikenneinfrastruktuurihankkeiden osalta meillä on selvät kärjet. Meidän painopisteemme kohtaavat hyvin naapurimaakuntiemme ja koko isänmaan edun kanssa. Suomi on saatava nousuun, Häme on saatava nousuun! Asiat on vietävä käytäntöön.

Tarvitaan sekä Hämeen liiton, maakuntamme kuntien, että hämäläisten kansanedustajien yli puoluerajojen yhteisiä ponnistuksia sekä yhteistyötä muiden maakuntien kanssa. Yhteistyötä tarvitaan pääradan välityskyvyn parantamiseksi sekä nykyisenkaltaisen linjauksen puolustamiseksi, valtateiden 2 ja 3 sekä keskeisimpien poikittaisyhteyksiemme, kuten tärkeiden väylien VT 10 ja kantatie 54 sujuvuuden ja turvallisuuden parantamiseksi. Hämeen liiton hyväksymä maakuntakaava antaa maakunnallemme selkänojan pääradan ratalinjausta koskevaan edunvalvontatyöhön.

Yhteistyö VR:n suuntaan on tuonut jonkin verran tuloksia, kun vuonna 2016 menetettyjä junavuoroja on saatu takaisin. Työsarkaa riittää kuitenkin edelleen, ja paljon! Yhteyksiä tulee vielä selvästi parantaa. Kokoomusryhmää edellyttää nykyistä parempia junayhteyksiä Hämeestä sekä pääkaupunkiseudun, että Pirkanmaan suuntaan. Hämeen alueelta työssäkäynti etenkin Helsingin ja muun Uudenmaan sekä Tampereen seudun suuntaan on niin laajaa, että nykyisen kaltaiset junayhteydet eivät ole riittäviä. Ahkerat hämäläiset palkansaajat ja yrittäjät ansaitsevat kunnolliset, nopeat ja turvalliset liikenneyhteydet – niin rautatiet kuin valtatietkin!

 

Hämeen maakuntavaltuuston Kokoomusryhmä toivottaa hyvää ja turvallista alkanutta kesää kaikille!

 

Antti Ahonen

Hämeen maakuntavaltuuston Kokoomusryhmän puheenjohtaja

antti.ahonen@kokoomus.fi, p. 044 535 9400

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *