Hämeen Kokoomus: Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymältä vahva päätös terveyspalvelujen ja talouden puolesta

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous päätti hyväksyä yhtymän johdon pitkään valmisteleman yhteisyrityksen perustamisen sekä sote-keskuksen.

Asiaa on valmisteltu kymmenien sote-ammattilaisten voimin niin palveluiden, juridiikan, talouden kuin digiosaamisenkin näkökulmasta. Päijät-Hämeen kunnat ja kuntapäättäjät ovat olleet tiivisti mukana yhteisessä valmistelussa. Asian eteneminen uhkasi kariutua viime metreillä demareiden politikointiin, kun Lahden kaupunginhallitus päätti olla tukematta yhtymähallituksen esitystä.

”Valmistelutyö on saanut laajalti kiitosta niin kuntakentässä kuin myös alan yksityisiltä toimijoilta. Olisi ollut kohtuutonta heittää romukoppaan näin laaja ja hyvin valmisteltu hanke peruspalveluiden parantamisesta” toteaa Miia Antin, Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja.

”Päätös lisää Lahden kaupungin ja muiden kuntien vaikutusvaltaa sote-asioissa. Hyvinvointiyhtymä tulee jatkossakin olemaan palvelujen järjestäjä ja osakassopimuksen kautta vahvassa asemassa yhteisyrityksessä. Vasemmiston pelottelut palvelujen yksityistämisestä ovat pötypuhetta, sillä tällä hetkellähän yhtymän palveluja on ulkoistettu laajemmin ja pirstaleisemmin kuin tulevassa mallissa”, korostaa Padasjoen yhtymäkokousedustaja Antti Räsänen.

Kuntalaiselle Lahdessa, Iitissä ja Kärkölässä muutos tarkoittaa, että ruuhkaisen Akuutti24:n sijaan terveyskeskuksiin voi hakeutua myös ilta- ja viikonloppuajoilla ja saada samat digitaaliset palvelut kuin yksityisellä sektorilla on jo nyt käytössä.

Uusi yhteisyritys käytännössä purkaa Lahdessa tietyiltä alueilta täysin ulkoistettujen ja usean yksityisten toimijoiden kirjon ja nostaa julkisen toimijan mukaan palvelutuotantoon.
Kokoomuksella on vankka näkemys siitä, että yhtymän oma tuotanto tarjoaa yhdessä yksityisen toimijan kanssa parhaat palvelut ja ennakoitavan kustannuskehityksen.

”Emme voi kuvitellakaan, että Lahden kaupunki ja kunnat omana tuotantonaan, mitä SDP ilmeisesti ajaa, pystyisi toteuttamaan kaikkia niitä digitaalisia uudistuksia, joita saavutamme yhteisyrityksen kautta” linjaa Lahden yhtymäkokousedustaja Terttu Pohjolainen.

Lahden kaupungin kokoomuslaiset edustajat äänestivät kokouksessa Lahden kaupungin ohjeiden vastaisesti. Edustajat pitivät käsiteltävää asiaa kuntalaisten kannalta niin tärkeänä, että olivat valmiita uhraamaan oman asemansa luottamuselimissä mahdollisten jatkotoimien osalta.

”Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisena olen tottunut tekemään vastuullista yhteistyötä. Olen seurannut läheltä tämän yhteisyrityksen rakentamista. Siinä on käytetty kaikki mahdollinen ammattiosaaminen. En voi hyväksyä sitä, että poliittinen peli olisi kaatanut tällaisen näin tärkeän hankkeen, sanoo Terttu Pohjolainen ja jatkaa, että ”tämä oli minulle ammatillinen omantunnon kysymys”.

”Kuntatalouden kriisi velvoittaa päättäjiä nyt toimimaan. Velvollisuuteni oli toimia kuntalaisten puolesta oikein”, sanoo Francis McCarron ja jatkaa, ”että tällä päätöksellä taataan veronmaksajille hyvät palvelut niin, että verorasitus ei nouse kohtuuttomaksi”.

 

Lisätietoja:

 

Miia Antin

Hämeen Kokoomus puheenjohtaja, p. 050 5669 619

 

Antti Räsänen

Maakuntaneuvos, Padasjoen kunnanhallituksen puheenjohtaja

Yhtymäkokouksen kokoomusryhmän puheenjohtaja, p. 040 049 6769

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *