TYÖ, KUNTA, TULEVAISUUS

Kaikkialla, niin pienissä kuin suuremmissakin kunnissa, kuntatalous on pääosin verotulojen varassa. Mutta millaiseksi muodostuu verotulot, kun Covid-19 jyllää ja yritysten sekä palkansaajien suoma veroäyri on piukassa?

Mitä kunta eli kaupunki voisi tehdä tilanteen hyväksi? Kunnan toiminta kun  pikemminkin on kuluttaa saatu verotuotto kaupunkilaisten hyväksi, noin niin kuin yksinkertaistettuna. Usein kuntalainen ajattelee verotuottojen tulevan omaksi hyväkseen tai kateellisesti katsoen naapurin hyväksi. Unohdetaan, että samalla tavalla verotuottojen käyttö kunnan kautta koskee myös yritysmaailmaa. Kunta toimintoineen ylläpitää terveyttä, sivistystä ja turvallisuutta kaikille, niin yhteisöille kuin yksityishenkilötasolle.

Covid-19, tuttavallisemmin Korona eri variaatioineen, on tuonut oman epävarmuutensa työhön ja sitä myötä myös ’veroäyriyteen’. Kunnan käyttämät resurssit vähenevät vaikka tarve kasvaa. Paikataanko aukko ottamalla velkaa? Tuleeko valtiovalta avuksi, sekin velkarahalla? Mikä olisi paras investointi vähäisistä resursseista?

Yhteiskunta on kuin ikuinen oravanpyörä, joka juoksee lumipalloefektiä karkuun. Jokainen tarvitsee toistaan pysyäkseen turvassa ja hengissä. Eipä toimi kunta ilman verotuloja, se ei voi ruokkia itse itseään, itseään verottaen. Se ei voi saada verotuottoja yrityksiltä ellei yrityksillä ole työvoimaa tuottamassa tulosta. Kuntalainen ei voi tuottaa veroja ilman työtä,  jota yritysmaailma tarjoaa. Kunta kyllä koittaa parantaa työvoiman henkistä jaksamista, kouluttaa meitä ja antaa mahdollisuuksia fyysisen kunnon ylläpitoon. Mutta nämä perustoimethan sinänsä eivät riitä vaan pitää muistaa, että monet muut mm. infrastruktuurin kuin kaavoituksen kautta tehtävät päätökset antavat elinvoimaa, elinvoimaa yksilöille ja yhteisöille.

Ratkaisukeskeisesti, pitäisi keskittää enemmän energiaa yrityksien toimintaedellytyksien parantamiseen, jotta niillä olisi houkutusta toimia oman kunnan alueella ja tuottaa yhteisöveroja sekä työntekijöidensä kautta palkansaajaveroja.

 

Raimo Salovuori

Salpausselän Kokoomus, puheenjohtaja, Lahti

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *