Kannanotto: Hollolan Kokoomus on huolissaan oppilas- ja opiskelijahuollosta

Hollolan Kokoomus kantaa syvää huolta oppilas- ja opiskeluhuollon kohtalosta maan hallituksen sote-uudistuksessa. Hallituksen lakiehdotuksessa koulukuraattorit ja -psykologit siirrettäisiin kunnilta maakuntien vastuulle.

Hollolan Kokoomus esittää vakavan huolensa muutoksen aiheuttamasta toiminnan heikkenemisestä.  Opiskeluhuollon sijoittumista on arvioitu viime vuosina lukuisaan otteeseen ja perusteellisesti. Edellisessä sote-ratkaisussa sekä eduskunnan sivistys- että sosiaali- ja terveysvaliokunta päätyivät, että opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut pitää sijaita sivistystoimessa.

Oppilashuollossa suuri osa lasten ja nuorten tarvitsemasta psykososiaalisesta tuesta on mahdollista ja järkevää toteuttaa lasten ja nuorten arkiympäristöissä. Esimerkiksi mielenterveysongelmista kärsivää lasta tai nuorta tuetaan parhaiten niin, että tukitoimiin osallistuu koulun koko monialainen verkosto. Oppilas- ja opiskeluhuollon tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa. Yhteisöllistä hyvinvointityötä tehdään kunnan tai koulun sisältä, ei ulkoa käsin.

Hollolan Kokoomuksen mielestä nuorten turvaverkon on oltava niin tiukka, ettei kukaan pääse siitä tipahtamaan. Kouluilla ja oppilaitoksissa toteutetaan tällä hetkellä toimivaa rakenteellista ja vuorovaikutteista, moniammatillista opiskeluhuoltotyötä, joka havainnoi ja kehittää kouluyhteisön hyvinvointia. Näin kyetään puuttumaan haasteisiin ennaltaehkäisevästi. Tämä menetetään, jos palvelut siirretään maakuntaan.

Päijät-Hämeessä opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut on siirretty nykyisten valtakunnallisten linjausten mukaisesti kuntien vastuulle ja organisaatiorakenteisiin ja tähän on luotu toimivat yhteistyörakenteet kuntien ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kesken. Tätä ketjua ei saa murtaa.

Hallituksen esityksen psykologien ja kuraattoreiden hallinnollista siirtoa koskeva osuus vaarantaa oppilas- ja opiskelijahuoltolain ja LAPE-ohjelman mukaisen varhaista tukea ja yhteisöllisyyttä painottavan opiskeluhuollon kehittämistyön, irrottaa työntekijät pois työn tekemisen kentästä ja vaarantaa työvoiman saatavuuden.

Hollolan Kokoomus vastustaa oppilas- ja opiskelijahuollon siirtoa kunnista maakuntaan.

 

Hollolan Kokoomus Ry

 

Lisätiedot:

Kristiina Hämäläinen

050 3403572

Hollolan Kokoomuksen puheenjohtaja​

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *