Piirikokouksen kannanotto: Vain korkea työllisyys turvaa hyvinvointipalvelut

Hämeen Kokoomus
Piirikokous 21.4.2021

Mediatiedote   

Julkaisuvapaa heti

Vain korkea työllisyys turvaa hyvinvointipalvelut

Hämeen Kokoomus vaatii hallitukselta toimia työllisyyden ja julkisen talouden kestävyyden parantamiseksi. Paikallista sopimista on lisättävä, kannustinloukkuja purettava ja sosiaaliturvajärjestelmää ja verotusta uudistettava.

Hallituksen on vihdoin tällä viikolla puoliväliriihessään näytettävä, pystyykö se tekemään sellaisia uudistuksia, joilla Suomen talouden suunta saataisiin käännettyä kestävälle tasolle ja työllisyys nousuun.

Hallituksen toimettomuus näkyy Hämeenkin työllisyyskehityksessä. Hämeen ELY-keskuksen alueella (Kanta-Häme ja Päijät-Häme) oli helmikuun lopussa 22 989 työtöntä työnhakijaa, joista 3 290 kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 4 618 enemmän (25,1 %) kuin vuosi sitten. Työttömyys lisääntyi eniten Riihimäen (46 %) ja Hämeenlinnan (28 %) seutukunnissa ja vähiten Forssan seutukunnalla (15 %). Päijät¬-Hämeessä työttömien kokonaismäärä kasvoi vuodentakaisesta kaikissa muissa kunnissa paitsi Hartolassa ja Sysmässä.

Työpaikkojen synty vaati ennen kaikkea myös menestyviä yrityksiä. Siksi yrityksille on luotava kannustava ja ennakoitava toimintaympäristö ja yritysten kasvua tulisi helpottaa mm. investointeja kannustavalla verotuksella.

Hämeen Kokoomus kannustaa rakentamaan Suomea, jossa jokaisella työikäisellä ja -kykyisellä on mahdollisuus tulla toimeen omalla työllään. Työ on välttämätön avain hyvinvointipalveluiden, kuten koulujen ja terveydenhuollon rahoituksen turvaamiseen.

”Näillä valtakunnan tason päätöksillä on merkittävä vaikutus myös kuntapalveluihin. Siksi niistä on puhuttava ja päätöksiä tehtävä myös kuntavaalien alla.” toteaa Miia Antin Hämeen Kokoomuksen puheenjohtaja.

Kokoomukselle talous ei ole itseisarvo, vaan se on avain toimiviin palveluihin ja vastuulliseen yhteiskuntaan. Hyvin hoidettu talous takaa sen, että kuntien peruspalvelut kuten koulu, terveydenhuolto ja tekniset verkostot pystytään järjestämään. Tällä hetkellä valtio velkaantuu ennätystahtia, työttömyys kasvaa ja monet yritykset ovat kriisissä. Korona-pandemialla on tähän merkittävä vaikutuksensa, mutta se ei muuta sitä, etteikö tarvittavia toimenpiteitä tarvitsisi tehdä tilanteen kääntämiseksi.

Ihmisten työssäkäynti ja yritysten menestyminen vaikuttaa merkittävästi myös kuntatalouteen. Kuntatalous ei ole erillinen kokonaisuus, vaan se on merkittävä osa koko julkista taloutta. Sitä rahoitetaan ihmisten ja yritysten verovaroin. Jos ihmisillä ei ole työtä ja yrityksillä mahdollisuutta työllistää, näitä varoja ei synny. Siksi myös kuntien yhteistyötä yritysten kanssa elinvoiman lisäämiseksi on edelleen vahvistettava.

Työllisyys vaikuttaa kuntaan myös muutoin kuin verokertymän kautta. Työ on ihmiselle yhteiskuntaan osallistumisen, onnistumisen ja menestyminen avain. Osallisuuden ja onnistumisen tuntevat ihmiset käyttävät vähemmän kuntien palveluita, joita työttömyydestä tai yrittäjien vaikeuksista aiheutuu.

”Siksi Hämeen Kokoomuskin kantaa huolta taloudesta ja työstä. Talous ei ole vain euroja, vaan se on hyvinvointia niin yhteisön kuin yksilön tasolla.” täsmentää Miia Antin.

Lisätietoja:

Miia Antin, puheenjohtaja

Hämeen Kokoomus ry

Kaivokatu 16 III krs.
13100 HÄMEENLINNA
p. 0505638806
mika.airinen@kokoomus.fi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *