Hämeen Kokoomusnuoret: Mikä vie nuoret väkivaltaan?

Nuorten vakava väkivaltarikollisuus on ollut yhteiskunnassa pinnalla ja keskustelun aiheena mm. Koskelan surman ja Helsingin rautatieasemalla tapahtuneen puukotuksen myötä. Vaikka yleisesti nuorisorikollisuuden määrä on ollut laskusuunnassa, on nyt korona-aikana alaikäisten tekemät vakavat väkivaltarikokset kasvussa etenkin pääkaupunkiseudulla.

Me Hämeen Kokoomusnuorissa olemme huolissamme siitä, että nuoret kantavat teräaseita mukanaan ja turvautuvat niihin liian matalalla kynnyksellä. Miksi pienikin sanaharkka saa jonkun turvautumaan teräaseeseen? Nyrkeilläkin saa toki vahinkoa aikaan, mutta yksikin puukonisku ylävartaloon voi viedä hengen. Mielestämme yhteiskunnassa tähän ongelmaan ja etenkin syihin sen taustalla tulee paneutua ja puuttua pikimmiten.

”Suurimmalla osaa nuorista asiat ovat hyvin. Huolemme koskeekin sitä pientä porukkaa, joka voi entistä huonommin ja tekee entistä vakavampia rikoksia. Jos tätä porukkaa ei nyt auteta ja ilmiö laajenee, tulee meille tulevaisuudessa suurempia ongelmia.”, toteaa Hämeen Kokoomusnuorten hallituksen sihteeri Pieti Muhonen.

Alaikäisten päihteidenkäyttöä ja huumekauppaa löytyy useimmiten väkivaltarikosten taustalta. On selvää, että teräaseeseen tai muuhun ”kättä pidempään” turvautunut nuori kokee olonsa uhatuksi ja haavoittuvaiseksi, eikä mielenterveydellisesti nuori voi hyvin. Meidän tulee löytää keinot näitä nuoria auttaaksemme ja estääksemme nuorison jengiytyminen. Näitä keinoja ovat mm. terapiatakuun hyväksyminen, poliisi- ja vartiointiresurssien lisääminen, ennakoiva nuorisotyö, sekä maahanmuuttajien tehokkaampi integroiminen ympäröivään yhteiskuntaan.

Esimerkiksi Espoossa on vuoden 2020 alusta resursoitu ennaltaehkäisevään toimintaan, kerätty kollektiivisemmin tietoa rikoksen tehneen nuoren taustoista ja ohjeistettu kuulustelijoita tunnistamaan nuorten ongelmakäyttäytymistä. Näin on päästy puuttumaan nuorisorikollisuuden kärkiporukoihin, puututtu heidän ongelmiinsa ja saatu rikollisuus vähenemään.

”Meidän pitää auttaa ongelmanuoria ja varmistaa, että kenenkään ei pidä Suomen kaduilla kävellessään pelätä väkivallantekoa. On myös tärkeää, että yleisesti nuorille kerrotaan väkivallasta, siitä aiheutuneista haitoista ja tuomioista, sekä tarjotaan keskusteluapua aiheesta sitä tarvitseville.” summaa Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja Venla Väli-Torala.

 

Lisätietoja:

 

Venla Väli-Torala

Hämeen Kokoomusnuorten puheenjohtaja

venla.vali-torala@outlook.com

+358 405 914 206

 

Pieti Muhonen

Hämeen Kokoomusnuorten sihteeri

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *