Kokoomuksen Heinonen vaatii hallitusta palaamaan omaan menokehykseensä budjettiriihessä

Tiedote 6.9.2021

Julkaisuvapaa heti

 

Kokoomuksen Heinonen vaatii hallitusta palaamaan omaan menokehykseensä budjettiriihessä: “Nousukaudella velkaantumisen kiihdyttäminen on typerintä mitä keksin.”

 

Kokoomuksen kansanedustaja ja ryhmän valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen vaatii hallitusta perumaan 900 miljoonan euron menokehysten ylityksen budjettiriihessä.

“Taloudessa eletään nyt nopeaa koronakuopan jälkeistä nousupyrähdystä. Ennusteet toisensa jälkeen povaavat nopeampaa kasvua. Ihmiset eivät voi käsittää miksi tällaisessa tilanteessa tulevien sukupolvien kontolle lapioidaan uutta velkaa miljarditolkulla. Nousukaudella velkaantumisen kiihdyttäminen on typerintä mitä keksin” Heinonen moittii.

“Julkisen talouden menokehykset ovat toimineet veronmaksajan suojana tuhlailevilta poliitikoilta. Menomaltin rooli korostuu nousukaudella. Poliitikkojen mielihaluista riippumaton suhdanneperusteinen talouskasvu ei saa valua valtaapitävien poliittisiin hankkeisiin” Heinonen sanoo.

Heinosen mukaan Marinin hallituksella ei ole kykyä priorisointiin.

“Menotoiveita on jokaisella hallinnonalalla miljardeja yli kehysten. Aina on ollut näin. Tähän saakka vastuulliset hallitukset ovat kuitenkin riihessä laittaneet menot jonoon ja tiukalla priorisoinnilla puristaneet ne kehykseen. Eli ennen mitään muuta budjettipäätöstä on päätetty, että nyt ei elintasoa lainata tulevilta sukupolvilta” Heinonen muistuttaa.

“Marinin hallitukselta ei löydy tällaista kykyä priorisointiin. Ensin on ikään kuin päätetty, että minkään kokoluokan velka ei ole ongelma. Sitten edes perusasioihin, kuten poliisille ja tieteeseen ei löydykään rahaa. Vasemmistohallitus on tullut valinneeksi kaikkien kannalta huonoimmat vaihtoehdot” Heinonen sanoo.

Menokehysten rikkomiseen kohdistui poikkeuksellista kritiikkiä asiantuntijoiden lausuntopalautteessa osana julkisen talouden suunnitelman eduskuntakäsittelyä valtiovarainvaliokunnassa.

“Jos ette usko meitä, niin uskokaa Suomen Pankkia, Valtiontalouden tarkastusvirastoa tai Talouspolitiikan arviointineuvostoa. Asiantuntijoiden mukaan hallitus ei kyennyt perustelemaan kehysten rikkomista. Enkä ihmettele miksi ei onnistunut. Perusteita ei ole” Heinonen sanoo.

“Katson valtiovarainministeri Saarikon suuntaan. Tähän saakka Keskusta on kiltisti kuitannut vasemmistolle menot, velat ja verot. Sen sijaan Keskustan hallitukseen menon reunaehdot; vastuullinen taloudenpito ja julkista taloutta vahvistavat työllisyyspäätökset on pyyhitty pöydältä tulevien hallitusten murheiksi” Heinonen sanoo.

“Muutaman vuoden mittainen kasvupyrähdys tulisi täysimääräisesti käyttää uudistumiseen. Missä ovat työllisyystyöryhmien ehdotukset, missä paikallinen sopiminen, missä ansiosidonnaisen porrastaminen? Jos hallitus todella uskoo hyvinvointivaltioon, mistä kumpuaa vastenmielisyys välttämättömiin uudistuksiin, joilla palvelut turvataan myös tuleville sukupolville?”, Heinonen kysyy.

 

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Timo Heinonen, puh. 09 432 3164, timo.heinonen (at) eduskunta.fi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *