Kokoomuksen Kanta-Hämeen aluevaltuustoryhmä: Oma Hämeessä ihminen on tärkein

Kokoomuksen Kanta-Hämeen aluevaltuustoryhmän ryhmäpuhe ensimmäisessä valtuustokokouksessa:

 

Arvoisa puheenjohtaja, arvoisat aluevaltuustokollegat ja viranhaltijat; hyvä yleisö

Olemme tänään eräänlaisissa valtiopäivien avajaisissa, ja siksi on tärkeää luodata, missä olemme nyt ja mihin olemme matkalla. Matkalle lähdön päivä on nyt osoittautunut yhdeksi vaikeimmaksi Suomen lähihistoriassa; sota on tullut Eurooppaan ja maailmanlaajuinen pandemia on koetellut ihmisiä kaikkialla kahden vuoden ajan. Jo tässä vaiheessa voimme olla varmoja siitä, että Venäjän järjettömän hyökkäyksen aiheuttama humanitäärinen hätä vaikuttaa myös Kanta-Hämeeseen; ainakin pakolaisten vastaanottamisena heille järjestettävine palveluineen – ja siinä Kanta-Hämeen hyvinvointialue on mukana.

Nyt jos koskaan on tärkeää ottaa matkaeväiksi kaikki hyvät ehdotukset ja ajatukset tulivatpa ne mistä suunnasta tahansa. Olemme samassa veneessä, jota on syytä soutaa samaan suuntaan. Pienistä puroista syntyy myös sotessa suurempia jokia.

Vastuullamme ovat nyt perustuslain mukaan kansalaisille kuuluvat välttämättömät arjen palvelut. Vastaamme noin 170.000 kantahämäläisen palveluiden järjestämisestä. Emme tee sitä yksin vaan yhteistyössä maakunnan kuntien ja muiden toimijoiden kanssa. Tästä haasteesta meidän on selvittävä etsimällä parhaat ja tehokkaimmat toimintatavat. Hoidettavana on normaalin toiminnan lisäksi mittava koronan hoitovelka. Meidän on syytä saada hallintomme mahdollisimman nopeasti kuntoon, jotta voimme keskittyä palveluihin.

Palvelujen käyttäjien kannalta on suuri merkitys sillä, etsitäänkö alusta lähtien parhaimmat ja tehokkaimmat toimintatavat, vai keskitytäänkö vain hallinnon uudistamiseen.

Itse kiinnittäisin huomioon kahteen asiaan:

1.

Näitä palveluita ei pystytä tuottamaan ilman osaavaa, ammattitaitoista ja työssään viihtyvää henkilöstöä. Kunnista siirtyy HVAn:n palvelukseen n. 6 750 eri alojen ammattilaista. Lisäksi alueen yrityksissä ja järjestöissä palveluita tuottaa yli 2 000 alan ammattilaista.

Työvoiman saatavuuden osalta kilpailemme koko Suomen kanssa, sillä tilanne on erittäin huolestuttava kaikissa sote-palveluissa ja etenkin eräissä ammattiryhmissä kuten vaikkapa lähihoitajien, sosiaalityöntekijöiden ja lääkäreiden osalta. Me tarvitsemme hyvää ja ammattimaisesti hoidettua johtamista, yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa, työperäistä maahanmuuttoa, työolosuhteista huolehtimista ja kaikkia muita mahdollisia keinoja nuorten alan ammattilaisten saamiseksi alueelle ja heidän pitämisekseen Kanta-Hämeessä.

Pelastusalan ammattilaiset ovat tärkeä osa HVA:n henkilöstöä. Toivon sydämestäni, ettei heidän tehtävänsä lisäänny maailmanpoliittisen tilanteen takia.

Henkilöstön sitoutuminen on kriittinen onnistumistekijä koko palvelutuotantomme kannalta.

Pelkkä raha ei ratkaise. Ykkösluokan työpaikat eivät synny palkkakilpailun kautta. Halutuimmissa työpaikoissa työntekijöillä on kehittymismahdollisuuksia, osaamista hyödynnetään parhaalla tavalla ja johtaminen on tasa-arvoista ja kannustavaa.

2.

Toisena asiana nostan esille HVA:n valtion rahoituksen. Valtakunnallisesti kunnilta siirtyy verotuloja ja valtionosuuksia hyvinvointialueille noin 20 miljardia euroa ja Kanta-Hämeessäkin noin 700 miljoonaa euroa. Huolestuttavia ovat laskelmat, joiden mukaan sote-kustannukset Suomessa ovat kasvamassa useita miljardeja seuraavien vuosien aikana. Valtio ei lupaa rahahanojen leventämistä, vaikka palvelutarpeet kasvavat myös nopeasti ikääntyvässä Kanta-Hämeessä. Päinvastoin.

Kokonaistilanne huomioon ottaen tilanteemme näyttäisi jatkuvasti kiristyvän. Lisää epävarmuutta asiaan tuo nykyinen maailmantilanne.

Tulevilta hyvinvointialueen päättäjiltä vaaditaan paljon osaamista ja näkemystä, jotta osaaminen ja varat käytetään viisaasti laadukkaiden palvelujen turvaamiseksi. Kaikki resurssit on otettava käyttöön; julkisen ja yksityisen yhteistyön hyöty koituu meille kaikille palveluiden käyttäjille. Kokoomus haluaa, että kustannukset ja verotus pysyvät kurissa.

Julkisten palvelujen lisäksi alueella toimii satoja yksityisiä palveluntuottajia sekä sosiaali- ja terveysalan järjestöjä. Niiden olemassa oleva kapasiteetti ja kyky tehokkaaseen toimintaan on otettava alusta lähtien kaikessa laajuudessaan hyödyntämään alueen asukkaiden palveluiden saatavuutta ja laatua.

Valtakunnallisesti yritykset ja järjestöt tuottavat sosiaalipalveluista noin kolmasosan ja terveyspalveluista noin viidesosan.  Pitkäaikainen julkisen ja yksityisen yhteistyö on osoittanut, että kaikkia tarvitaan. On selvää, että kaikkia palveluja ei olisi järkevää, eikä edes mahdollista, tuottaa pelkästään julkisena palveluna.

Toiminnan ja rahoituksen näkökulmasta suuri ponnistus on uuden Assi-sairaalan saaminen toimintaan. Assi ei saa olla pelkkä rakennus, vaan uuden ja vaikuttavamman sairaalahoidon tyyssija koko Oma Hämeen alueella.

Olemme uuden edessä ja siksi kaikki innoissamme. On tärkeää säilyttää tämä into ja kehittämismyönteisyys koko kauden ajan. Siksi ehdotan, että pidämme säännöllisesti itsellemme ”kehityskeskustelua” siitä, että olemmeko edenneet oikeaan suuntaan ja mitä voisimme tehdä vielä paremmin.

Kokoomuksen vaalilause oli kuten hyvin tiedätte: ”ääni vastuulle ja välittämiselle”. On hyvä lähteä liikkeelle siitä, että ”Oma Hämeessä ihminen on tärkein”

 

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä

Juha Isosuo

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *