Mielipide: EU on rauhaa ja hyvinvointia

Venäjän aloittama sota on saanut suomalaiset keskustelemaan ulkopolitiikasta ja liittoutumisesta – siitä että yksin ei tässä maailmassa kukaan pärjää. Suomen EU jäsenyys täyttää tänä vuonna jo 27 vuotta, ja länsi on se yhteisö, johon kuulumme – onneksi. Ukrainan tilanne on onnistunut yhdistämään Euroopan, ja eurooppalaiset. Putin ja Zelesnyi antavat kasvot johtamiselle: toiset näyttävät menneen maailman ja toiset tulevaisuuden, ihmisyyden ja demokratian kasvot. Venäjä on jäänyt yksin niiden muutaman valtion kanssa joilla yhdenvertaisuus ei ole aiemminkaan osoittanut merkitystään. Valo voittaa pimeyden, sanotaan ja siihen uskon myös.

Samaan aikaan nousee yksittäisiä puheita valtioiden oman edun varmistamisesta eri keinoin. Nyt on kuitenkin tärkeintä etsiä yhteistä etua eikä sitä lyhytnäköistä osaoptimointia. NATO jäsenyys on etenemässä, ja samalla turvallisuuteen vaikuttavat monet muutkin seikat. Rajusti itäistä Eurooppaa runteleva sota valtaa ajatukset, mutta muut ihmiskunnan hyvinvointia uhkaavat ilmiöt, ilmastonmuutos ja biodiversiteetin kapeneminen, voivat jopa kiihtyä sodan myötä. Ne viheliäiset ongelmat vaativat myös yhteistyötä, ja uusia toimia, koska vanhat keinot eivät enää riitä. Kun Putinin sota päättyy, on vahvan Euroopan jälleenrakentamisen aika. Nyt on aika tehdä valinnat kestävästi, luontoa ja ihmisten tarpeita kuunnellen. Tarvitaan demokratian ja osallisuuden arvostamista ja rakenteiden tarkastamista niin että ihmisillä on aito mahdollisuus vaikuttaa elämäänsä ja niin että omilla teoillaan pystyy aidosti parantamaan maailmaa ja omaa lähiympäristöään. Hämäläiset nuoret kokoontuvat tulevana lauantaina antamaan panoksensa EU:n tulevaisuuskonferenssiin Hämeenlinnan kirjastolla – tervetuloa mukaan.

On välttämätöntä, että energiapolitiikka uudistuu ripeästi. Venäjän vanhoista energialähteistä luovutaan, ja uudet valinnat tehdään kestävällä pohjalla. Ilmastolakia on syytetty liiasta tavoitteellisuudesta, mutta viime päivät ovat osoittaneet, että asiat jotka jäävät ajoissa tekemättä ovat kalliimpia myöhemmin. EU ehti jo sopia laajoista elvytystoimista pandemiasta toipumiseen, ja ne onneksi sidottiin uuteen vihreämpään tulevaisuuteen. Meillä Hämeessäkin on juuri hyväksytty Kestävän kasvun ohjelma, jonka toimeenpanoa ei tule hidastella, vaan kiihdyttää. Samalla on etsittävä laajasti kumppaneita Itämeren ympäriltä, ja myös yhteisiä kehittämishankkeita nyt sodan jalkoihin jääneiltä alueilta. EU on rauhaa ja hyvinvointia, ja sellaisena sen pitää kasvaa ja kehittyä, niin että kaksikymmentäluvun päättyessä demokratia on vahvistunut ja Eurooppa on uudistunut kestävällä tavalla, ihmisten Euroopaksi. Ihmiset tuovat valon, joka päivä omilla valinnoillaan, sillä miten olemme suhteessa toisiimme. Rauhaa ja hyvinvointia pitää rakentaa joka ikinen päivä.

 

Sari Rautio, valtuutettu (kok)

EUn Alueiden komitean jäsen

Hämeenlinna

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *