Kanta-Häme: Valtuustoaloite – Palvelujen yksikkökustannusten avaaminen ja tuotantokustannusten vertailu

Sosiaali- ja terveydenhuollossa ei voi korostaa liikaa tiedolla johtamisen merkitystä. Tämä tarkoittaa käytännössä mm. sitä, että päätöksentekijöiden tiedossa tulee olla laatutiedon lisäksi vertailukelpoista dataa toisiaan vastaavien palvelujen yksikkökustannuksista. Tämä tukee hoidon ja hoivan laadun, vaikuttavuuden ja tehokkuuden tunnistamista ja vertaamista.

Kanta-Hämeen kuntia ei ole ollut mukana maamme suurten kaupunkien jo pitkään tekemissä ns. Kuusikkoraporteissa. Näiden osalta vertailutietoa kuntien omasta toiminnasta on kerätty ja julkaistu jo pitkään ja samassa yhteydessä on esitetty myös näiden kuntien ostopalvelusopimuksiin ja palveluseteleiden arvoihin perustuvaa vertailutietoa.

Oma Hämeessä on mahdollista luoda toimiva vertailujärjestelmä käynnistyvän ensimmäisen toimintavuoden aikana siten, että se on käytettävissä operatiivisen toiminnan siirtyessä hyvinvointialueelle 1.1.2023. Korostamme, että nyt toiminnan muutostilanteessa on paras hetki järjestelmän luomiselle tulevia vuosia varten.

Lainsäädännön mukaan ostopalveluiden ja palvelusetelelipalveluiden tulee vastata laadultaan vastaavia julkisesti tuotettuja palveluja. Tämä on hyvä lähtökohta, koska kyse on julkisella järjestämisvastuulla olevista palveluista, joita asiakkaat saavat hoito- ja palvelusuunnitelmiinsa perustuen. Veronmaksajien näkökulmasta on tärkeää, että Oma Hämeessä luodaan alusta lähtien kustannustehokkaat tavat toimia.

Monet hyvinvointialueen järjestämisvastuulla olevista palveluista on tuotteistettu riittävän pitkälle, jotta vertailua voidaan tehdä. Liikkeelle voidaan lähteä esimerkiksi perusterveydenhuollon vastaanottopalveluista, ikääntyneiden ympärivuorokautisen palveluasumisesta, kotihoidosta, fysioterapiasta, lastensuojelun sijaishuollosta jne.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Oma Hämeen talousarvion suunnittelussa ja rakentamisessa otetaan käyttöön alusta alkaen menettelyt, jotka mahdollistavat keskeisten palvelutuotteiden yksikkökohtaisten kustannusten julkaisemisen ja vertailun hyvinvointialueen operatiivisesta käynnistämisestä lähtien.

Hämeenlinnassa 29.3.2022

Valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet kaikki Kokoomuksen aluevaltuutetut:

Aino Närkki, Helena Lehkonen, Marko Ahtiainen, Eija Aittola, Riku Bitter, Sanni Grahn-Laasonen, Timo Heinonen, Juha Isosuo, Päivi Kankaanmäki, Maija Kontturi, Mika Penttilä, Sari Rautio, Veli-Antti Silpola

Kategoriat: Uutiset

Kommentti artikkeliin “Kanta-Häme: Valtuustoaloite – Palvelujen yksikkökustannusten avaaminen ja tuotantokustannusten vertailu
 1. ”Oma Hämeessä on mahdollista
  luoda toimiva vertailujärjestelmä …”

  Eikö se ole toisaalta pakollista ja itsestäänselvää, jos
  aiotaan toimia järkevästi? Eikö viranhaltijoilla ole kykyä ja osaamista tärkeimmällä osa-alueella ilman tällaisia aloitteitakin, ilmeisesti ei.

  Olen oppinut pikkuhiljaa, että kuntien poliitikot (jotka nyt vaikuttavat hva:lla) eivät ymmärrä taloudesta kuin kantansa veroprosenttiin ja viranhaltijat eivät hallitse kustannuslaskentaa ja analyyttistä vertailua, mutta silti hämmästyttää aloitteen itsestäänselvyydet.

  Luulin, että hyvinvointialueet perustettiin juuri sitä varten, että optimoidaan paras laatu järkevillä kustannuksilla inhimillisyyden vaatimukset muistaen herkimmissä palveluissa.

  Toivotaan, että edes rutiininomainen palkanmaksu hoituisi sujuvasti alusta lähtien ennenkuin aletaan tehdä hienompia järjestelmiä.

  Ilmeisesti poliitikoilla pitää olla aina jokin iso järjestelmä ja systeemi (Kuusikkoraportit yms.) ennenkuin se on vaikuttavaa, miksi kukaan ei ihan itse tee omia Excel-taulukoita ja käytä ihan omaa järkeilyä?

  Rafael Hellsten
  Hämeenlinna

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *