Mielipide: Nuoret tekevät Euroopan tulevaisuuden

Eurooppa-päivää juhlittiin kaksinaisissa tunnelmissa. Julma ja kohtuuton sota uhkaa arkeamme, mutta samalla sota on yhdistänyt meitä enemmän kuin mikään, eurooppalaiset arvot ovat kirkastuneet ja EU on jälleen kerran uudistumassa kriisin kautta. Niin komissiossa, parlamentissa kuin alueiden komiteassakin halu tehdä yhdessä ja vahvistaa tulevaisuuden edellytyksiä näkyy. Päätöksiä tehdään vauhdilla, ja pannaan myös toimeen. Samalla rakennetaan isompaa tulevaisuuden kuvaa, puhutaan missiosta viheliäisten ongelmien kestävään ratkaisemiseen, ja vuoden kestäneen tulevaisuuskonferenssin tulokset luovutettiin päättäjille 9.5. Tuhannet ja tuhannet eurooppalaiset ovat osallistuneet työhön, ja myös hämäläiset nuoret antoivat työhön panoksensa maaliskuussa pidetyssä työpajassa.  Nuorten viesti oli selvä. Tulevaisuuden Euroopan ja EU:n on pidettävä tinkimättömästi huolta Ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, niin että jokaisella riippumatta taustastaan, ominaisuuksistaan tai ympäristöstään on aidosti yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua ja elää monipuolista, arvokasta elämää. Tämä täytyy varmistaa yhdessä.

Tulevaisuuskonferenssin 49 ehdotuksesta kuusi ensimmäistä koskee ilmastonmuutosta. Myös hämäläisten nuorten mielestä ilmastokriisiin vaikuttaminen on tärkein yhteinen asia EU:ssa. Ilmastonmuutoksesta aiheutuva ilmastoahdistus on oikeasti kova ja vaikea asia, ja siksi ilmastokriisi on ratkaistava ja energiaratkaisut linjattava niin että se on reilua kaikille.

Nuoret ymmärtävät, että kestävä talous on väline hyvinvointiin. Siksi talous ei ole vain nollasummapeliä, tehdään valintoja ja aitoja investointeja parempaan tulevaisuuteen, ja niin että kaikki pysyvät mukana. Uudet energiaratkaisut ovat sitä. Fiksut nuoremme haluavat, että jokaisella nuorella on mahdollisuus opiskella ja työskennellä koko EU:n alueella ja oppia yhdessä kestävämmän tulevaisuuden tekemisen tapoja. Tulevaisuuden kestävän kasvun paras tae on jokaisen nuoren saaminen mukaan työelämään räätälöityjen opinpolkujen kautta.

Vuosi 2022 Euroopan nuorison teemavuosi.  Vuoden tavoitteet ovat nuorten kannustaminen demokratiaan ja kansalaistoimintaan sekä nuorten henkilökohtaisen, sosiaalisen ja ammatillisen kehityksen tukeminen vihreämmässä, digitaalisemmassa ja osallistavammassa unionissa. Siksi kaikki mitä teemme – Euroopan vihreän kehityksen ohjelmasta elpymispakettiin – tähtää nuorten tulevaisuuden turvaamiseen. Hämeenlinna on Suomen ensimmäinen lapsiystävällinen kaupunki ja olemme edelläkävijöitä demokratiakasvatuksessa ihan pienestä pitäen. Kesäkuussa valmistuvassa kaupunkistrategiassa nuorten pitää olla keskiössä. Tulevaisuuskonferenssin esitys kansalaispaneeleista sopii hyvin myös Hämeenlinnan ja syntyvän hyvinvointialueen työtapoihin.

Jotta nuoret voivat vaikuttaa EU:n toimintaan, pitää tietää mistä on kyse. Jo perusopetuksessa pitää kertoa laajasti EU:sta, ihmisten vaikutusmahdollisuuksista, mitä EU tekee, ja mikä on yhteinen arvopohjamme. EU olemme me, joka puolella Eurooppaa, ja siksi siitä pitää puhua selvällä kielellä ja osana tavallista arkea. Kaikki tarvitaan mukaan rakentamaan reilua tulevaisuutta.

 

Sari Rautio

valtuutettu, aluevaltuutettu

Euroopan alueiden komitean jäsen

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *