Mielipide: Minäkin haluan mukaan

Toukokuussa Kanta-Häme nousi, jos ei maailman niin Suomen työmarkkinakartalle. Vakava huoli hoitajien saatavuudesta ja hämäläisten erikoissairaanhoidon turvaamisesta sai virkavastuulliset viranhaltijat esittämään rohkeaa ja erittäin poikkeuksellista keinoa, paikallista sopimusta työtaistelu-uhan poistamiseksi.
Neuvottelun aiheena oli sairaanhoitopiirin irrottaminen tällä hetkellä päällä olevista sekä myös mahdollisista tulevista työtaistelutoimista. Alkuperäinen idea oli, että paikallinen ratkaisu olisi koskenut vain kuluvaa vuotta ja olisi voimassa siihen asti, kunnes valtakunnallinen työ- ja virkaehtosopimus saadaan voimaan. Koko työmarkkinaneuvotteluiden kireä tilanne kuitenkin johti siihen, että neuvottelut eivät edenneet, ja KHSHPn hallitus päätti perjantaina 27.5. yksimielisesti päättää neuvottelut. Iso huoli henkilöstön saatavuudesta, hoitojonojen kasvusta ja jo kesäajan toimintojen järjestämisestä on edelleen olemassa.

Sairaanhoitopiirille aiheutuu tämän hetkisistä työtaistelutoimenpiteistä ylimääräisiä kuluja hoitovelan kasvuna sekä ulkopuolisten sairaaloiden käytön lisääntymisenä. Hoidon saatavuus ei kaikilta osin toteudu lainsäädännön edellyttämissä rajoissa, joten uhkasakon mahdollisuus on olemassa, jos määräaikoja ei noudateta. Näiden ylimääräisten kulujen arvioidaan vuositasolla olevan noin neljä miljoonaa euroa. Sen lisäksi tietysti inhimillinen huoli on suuri hoitojen viivästyessä. KHSHP ei ole toki yksin tilanteensa kanssa. Kaikissa maakunnan kunnissa on ongelmia löytää sijaisia, ja myös vakinaisia työntekijöitä vaativaan sotetyöhön. Yhteisen hyvinvointialueemme yhteinen merkittävin asia on löytää ratkaisut henkilöstön veto-, pito- ja myös elinvoiman osalta, työssä pitää jaksaa, ja elämää työn ulkopuolella pitää saada elää täysipainoisesti, ja vielä niin että työllä saatavalla korvauksella elää.

Me haluamme ammattilaisia jotka paitsi ovat oman työnsä osaajia ja vahvoja asiantuntijoita myös kehittävät työtä arjessa, kohti vaikuttavampia palveluita. Selvitysten mukaan myös ammattilaiset haluavat sitä. Myös henkilöstön pitää olla osallinen muutoksessa, ja mukana tekemässä uutta sotea. Sama pätee tietysti kuntiin, Hämeenlinnassa on saatu hyviä juttuja aikaiseksi Työn ilo- konseptin kautta jossa ihmiset voivat itse esittää parannuksia ja niistä jopa palkitaan kehittämispalkinnoilla. Oma Hämeessä pitää henkilöstön olla mukana suunnittelemassa ja kehittämässä työtään, jo nyt valmisteluvaiheessa. Se on osa osallisuutta, ja oman työn kehittämistä. Samoin on hyödynnettävä kaikki muutkin resurssit, niin yksityiset kuin yhdistyksetkin. Nyt on paikka, ja pakko muuttaa rakenteita ja myös rakentaa parempaa työelämää ihan kaikille. Tehdään siis yhdessä Kanta-Hämeestä paras paikka tehdä työtä, asua ja elää.

 

Sari Rautio
hallituksen pj (kok)
KHSHP

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *