Mielipide: Työllisyyttä ja muuttovoittoa tulee edistää yhdessä yritysten kanssa

Lahden kaupungin elinvoima- ja työllisyyspalveluissa on viimeisen vuoden ajan laitettu aivan uutta vaihdetta silmään. Mm. kaupungin yliopistostatus ja valtion kanssa solmittu MAL-sopimus tuovat uusia mahdollisuuksia rahoituksen hakemiseen erilaisiin kansallisestikin merkittäviin hankkeisiin, joissa kaupunki toimii vetäjänä.

Vuoropuhelu kaupungin viranhaltijoiden ja maakunnan muiden toimijoiden kuten Hämeen ELY-keskuksen, maakuntaliiton ja korkeakoulujen kanssa on lisääntynyt ja seudun toimijat ovat yhdessä löytäneet juuri Lahden seudun vahvuuksiin ja haasteisiin liittyviä kulmia, joilla rahoitusta kehittämiseen haetaan niin valtiolta kuin EU:sta yhdessä. Kiitos!

Elokuussa päätimme hakea vauhtia Lahteen sijoittuvien yritysten henkilöstön sitouttamisessa Lahteen ja toki koko Lahden seudulle. Etelä-Suomen ESR-aluehausta päättä Hämeen ELY-keskus, jonka toivon suhtautuvan suopeasti ”KUMPPANI”-hankehakemukseen, koska sillä olisi vaikusta niin Lahteen kuin koko seudulle.

Lahti on äkillisen positiivisen rakennemuutoksen äärellä, mikä tarjoaa kaupunkiseudulle mahdollisuuksia uudistua ja kasvaa. Ympäristöpääkaupunkivuoden tuoma huima kansainvälinen näkyvyys, yliopistokaupunkistatus, vireä elinkeinoelämä sekä merkittävät investointiuutiset, kuten Fazerin makeistehdas, tarjoavat mahdollisuuksia, joista useimmat kaupungit voivat vain unelmoida.

Seutu näyttäytyy merkittävästi aiempaa houkuttelevampana sijoittumispaikka yrityksille ja alueen kasvunäkymät ovat todelliset. Yritysten ennakoitu sijoittumisen kasvu alueella lähitulevaisuudessa tarkoittaa merkittävää määrää uusia työn perässä muuttajia alueelle.

Positiivinen tilanne kuitenkin haastaa alueen palvelumallit. Lahdessa jo toimivat sekä tänne muualta sijoittuvat yritykset tarvitsevat kipeästi osaavaa ja motivoitunutta työvoimaa, mutta työn perässä muuttaville ei ole tarjolla selkeää palvelumallia, joka tukisi kokonaisvaltaisesti Lahden alueelle muuttajia.

Tähän tilanteeseen Lahti haluaa löytää rivakasti uusia ratkaisuja KUMPPANI-hankkeen avulla.

Lahden seudulla on todennettu työvoimapula ja työvoiman tarve, mikä pahenee entisestään viimeisimpien suurten sijoittumispäätösten myötä, joiden työpaikkavaikutukset lasketaan sadoissa ellei tuhansissa. Samalla Lahti Päijät-Hämeen keskuskaupunkina menettää vilkkaassa muuttoliikkeessä osaajia pääkaupunkiseudulle ja väestönkasvu perustuu vahvasti sekä maahanmuutolle että työttömien nuorten muuttamiselle Lahteen.

Molempien em. kohderyhmien työttömyystilanne Lahdessa on valtakunnallisesti kymmenestä suurimmasta kaupungista huonoin. Reilun kolmen vuoden mittainen KUMPPANI-hanke olisikin alueen yritysten aisapari, joka ratkoo työvoiman saatavuuden haasteita rakentamalla alueelle tuleville muuttajille sujuvan polun asettautumisessa Lahteen ja seudulle.

Hankkeen avulla kehitettävällä palvelumallilla yhdistettäisiin asumiseen konkreettisesti liittyvien ongelmien ratkominen, alueelle asettumista tukevat palvelut sekä henkilökohtaisen osaamisen kehittämiseen liittyvät palvelut sujuvaksi palvelukokonaisuudeksi. Osaamisen kehittämisessä otettaisiin erityisesti huomioon Lahteen muuttavien työttömien integrointi osaksi kaupungin harrastus- ja seuratoiminnan verkostoja, mikä tukee merkittävästi myös mahdollisuuksia sosiaalisen osaamisen kasvattamiseen ja työpaikan löytämiseen Lahden alueelta.

KUMPPANI-hankkeen kärkitavoitteena olisi edistää alueen elinvoimaa tuomalla yhteen uutta osaamista tarvitsevat yritykset sekä työtä tarvitsevat tänne muuttavat osaajat ja vielä työelämän ulkopuolella olevat.  Hanke tukisi visiota siitä, että Lahden kaupunki ja muut toimijat ovat alueen yritysten ja työnantajien kasvun kumppaneita – myös arjen palveluiden osalta.

Hankkeessa vahvistettaisiin erityisesti myös Lahden imagoa yritysten kumppanina toteuttamalla viestintää yhteistyössä yritysten ja sidosryhmien kanssa. Tärkeää onkin, että hankkeen toteutuessa sen suunnittelua, toteutusta ja onnistumista tuetaan vahvalla yhteistyöllä alueen yritysten ja elinkeinoelämän kanssa.

 

Milla Bruneau

Kaupunginhallituksen elinvoima- ja työllisyysjaoston pj

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n hallituksen pj

Eduskuntavaaliehdokas (kok.)

 

www.millabruneau.fi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *