Mielipide: Käyttöhuonekokeilu antaisi tärkeää tietoa olettamusten sijaan

Laaja keskustelu aiheesta on merkityksellistä riittävän kokonaiskuvan saamiseksi. Kokemusasiantuntijoiden näkemys on mielestäni hyvinkin tärkeä ja esimerkiksi Lahdessa asiasta perillä olevia asiantuntijoita on kaupungin valtuustossa asti. Asiakokonaisuuteen liittyy useita huomioitavia seikkoja ja lainsäädäntöön liittyvä muutos tarvitsee kattavasti tositietoa taustalle.

Huumekuolemiin liittyvä perustelu on monen asiantuntijan toimesta kumottu johtuen erilaisesta huumekäyttäytymisestä ja käytettävistä päihteistä Suomessa. Nämä huumeiden käyttöön liittyvät kuolemat eivät tapahtuisi kuitenkaan käyttöhuoneissa, vaan myöhemmin muualla. Toisena isona perusteluna pidetään terveysneuvontaa, joka sisältäisi puhtaat käyttövälineet ja mahdolliset muut käyttäjien terveyteen liittyvät asiat.

Mielestäni meillä on jo olemassa oleva palveluverkosto, josta saataisiin halutessamme tähän toiseen perusteluun riittävät palvelut. Olemassa olevat terveysneuvontapisteet, jopa sote-keskukset voivat toimia sellaisina pisteinä, joissa jo nyt voidaan jakaa tietoa ja apua. Terveysneuvontapisteissä saa jo nyt mm A- ja B-hepatiitti sekä kausi-influenssa rokotuksia ja on mahdollisuus testata C-hepatiitti ja HIV tartunnan mahdollisuus.

Alueella tehdään myös ansiokasta jalkautuvaa päihde- ja mielenterveystyötä, jossa kohdataan huumeidenkäyttäjiä heidän toimintaympäristöissänsä. Erityismaininnan annan ennaltaehkäisevälle työlle Päijät-Hämeessä. Ennaltaehkäisevään työhön liittyvä alueellinen verkosto tekee todella hienoa työtä ja tähän tarvitaan edelleen resursointia. Juuri tämän toiminnan kautta pystymme vaikuttamaan päihteiden ja huumeiden käyttöön etupainotteisesti.

Toteutui käyttöhuoneisiin liittyvä kokeilu tai ei, on meidän Päijät-Hämeessämme syytä kehittää ja tehostaa jo olemassa olevia palveluita huomioiden myös aiemmin mainittujen lisäksi monet jalkautuvat ja liikkuvat palvelumme. Todettakoon myös, että tämän vuoden maaliskuussa avatulla selviämishoitoasemalla kohdataan päihteidenkäyttäjiä ja näin pystymme vaikuttamaan päihteiden käyttäjiin terveysneuvonnan työkaluilla.

Olen hankkeiden ja pilottien kannattaja. Niiden kautta saamme riittävästi tietoa ja kokemusta erilaisista vaihtoehdoista ennen isompia ja pidemmälle ulottuvia päätöksiä. Helsingin kaupungin esitys hallitukselle (jo vuonna 2019) käyttöhuonekokeilusta on tästä näkökulmasta katsottuna mielestäni kannatettava ehdotus. Tämän jälkeen meillä olisi tietoa, ei pelkästään oletuksia.

 

Sami Rive

Ensihoitopäällikkö

Aluevaltuutettu (kok)

Lahti

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *