Mielipide: Energiakriisi ei ole yhden miehen show

Hinnoittelussa pätee kysynnän ja tarjonnan laki. Jos kustannukset määrittelevät tuotteen hinnan alarajan, tuotteen kysyntä määrittelee sen ylärajan. Kansantaloudellisesti hinta ja kysyntä on tavallisesti käänteisessä vaikutussuhteessa, mutta tämä ei päde sähkön hintaan, vaan kulutushuipuissa sähkön hinta on korkeimmillaan. Olemme saaneet seurata miten useiden korkean ostovolyymin tuotteiden, kuten maito ja leipä, hinnat ovat pompanneet lyhyessä ajassa, johtuen Ukrainan sodasta. Nyt, Putinin ehdottaessa Venäjällä osittaista liikekannallepanoa, ei sodan loppua näy.

Tavallinen kansalainen ei voi sodalle juuri mitään tehdä, eikä ruuan hinnalle. Yksi juttu on kuitenkin mihin jokainen voi vaikuttaa; oma sähkönkulutus.

Nykyajan kodinkoneissa on ajastimet, jolla saa ajastettua pesutoiminnot tapahtumaan mihin vuorokaudenaikaan tahansa. Nämä ajastimet löytyvät useimmista astianpesukoneista, pyykinpesukoneista, sekä kuivausrummuista ja muista vastaavista.

Pörssisähkön hintavaihtelua ja päivähinnan hurjia ennätyslukemia olemme saaneet seurata jo hyvän tovin. Pelkään kuitenkin pahoin, että vielä rajummat ajat ovat edessäpäin. Ilmojen kylmetessä ja celsius-asteen hivuttauduttua nollarajan alapuolelle on moni kotitalous lirissä, varsinkin sähkölämmitteisissä taloissa.

Meillä on suomessa ollut asiat monelta kantilta niin hyvin jo pidemmän aikaa, ettei eläkeikäisiä nuoremmat ole tottuneet siihen ajatukseen, että sähköt voisivat olla poikki, koska sitä ei vain riitä kaikille, tai että ruokaa ostaessa joudummekin entistä tiiviimmin tuijottamaan kilohintaa kappalehinnan sijaan. Olemme eläneet leveästi ja kuluttaneet paljon, katsomatta mistä hankimme ja millä hinnalla, saati mihin vuorokaudenaikaan käytämme sähköä. Tämän tyyppinen kulutustottumusten normalisoituminen on ollut myös luonnon monimuotoisuutta köyhdyttävää toimintaa.

Jokainen ihminen voi tehdä arjessaan pieniä valintoja, joilla yhteen laskettuna on suuri merkitys. Nyt jos koskaan on hyvä aika alkaa opiskelemaan omaa talouttaan, sekä omien kulutustottumusten tarkkailua. Tämän toteuttaminen vaatii pelkästään viitseliäisyyttä, ei laisinkaan korkeakoulutusta tai isoa investointia- päinvastoin. Energiakriisi ei ole yhden miehen show. Tämä ei ole mikään ohimenevä, itsestään pois kuluva asia, jonka voisi lakaista maton alle- kuten moni näyttää niin ajattelevan.

Jos ihminen on niin laiska, ettei se jaksa tehdä asialle mitään, on tällöin turha myöskään valittaa, miten asiat todellisuudessa ovat.

 

Ilana Johansson, Lahden Kokoomusnaisten hallituksen jäsen.

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *