Mielipide: Sivistyksellä kohti tulevaisuutta

Jukka Saksi kirjoitti 18.10. Ess avoimen kirjeen aluevaltuutetuille. Hän kehotti meitä vaalimaan yhteishenkeä ja rakentamaan luottamusta vallasta taistelun, toisten syyttelyn ja operatiivisiin sekaantumisen asemasta. Hänen kirjoituksensa sopii mainiosti aluevaltuutetuille, mutta myös muille politiikan kentille.

Osallistuin 18.10. Päijät-Hämeen kesäyliopiston 60 v. juhlaluennolle, jossa kestävän hyvinvoinnin asiantuntija Arto O. Salonen puhui samoista asioista, hiukan eri kielellä. Hänen luentonsa otsikko oli: Sivistyksellä kohti tulevaisuutta. Hän korosti, että sivistys hakeutuu kohti ratkaisuita, heikkouksia kaivamalla ei edisty mikään. Hyvinvointi edistyy houkuttelemalla esille toisten parhaat puolet. Luottamuksen rakentuminen on rauhan tae. Sivistyksessä haastetaan tavanomaisuutta lempeästi ja siitä lähtökohdasta syntyvät innovaatiot. Ne eivät hänen mukaansa synny silloin kun koitetaan pienentää toista ja suurentaa itseä. Innovaatioiden syntymisessä on tärkeää tunnistaa vahvuudet, ei heikkouksia. Sivistys ei näe kehitystä vain rahavirtoina, vaan edistyksen ydin voisi hänen mukaansa olla vaikkapa se, että saisimme 5 % enemmän esille ihmisen potentiaalista. Se tapahtuu vain luottamuksen ja kannustuksen ilmapiirissä. Kukoistavan ihmissuhteen, organisaation ja yhteiskunnan idea on siinä, että tunnistamme toistemme ainutlaatuisuutta ja teemme sitä näkyväksi. Onnistuja on Salosen mukaan se, joka saa toisen ylittämään itsensä.

Salonen myös totesi luennollaan, ettei politiikassa juuri puhuta tämän kaltaisista asioista. Keskitymme paljon aineelliseen hyvään, vaikka itse asiassa aineettomat asiat, kuten luottamus, tyytyväisyys, elämänilo ja merkityksellisyys täydellistävät elämän. Politiikassa hyvinvointikäsitys on melko pelkistynyt aineelliseen, vaikka sillä sektorilla Suomessa parhaat hedelmät on jo saavutettu. Hän muistutti, että köyhinkin suomalainen kuuluu maailman rikkaimpaan kymmenykseen. Siksi hyötyisimme valtavasti aineettoman hyvinvoinnin arvostuksesta, joka on kaikkien ulottuvilla. Sosiaalinen vauraus rakentuu siitä, että on yhteys ihmisiin, joiden kanssa jakaa ilot ja surut. Tyytyväinen ihminen huomioi sen mitä jo on, eikä sitä mitä puuttuu.

Politiikassa olisi todellakin tilaa ja tilausta tämän kaltaiselle ajattelulle. Valtaa saaneilla on suuri vastuu siitä mistä ja miten puhutaan ja miten toimitaan. Jukka Saksin ja Arto O Salosen kaltaisia ratkaisukeskeisiä ajattelijoita voisi myös laajemmin hyödyntää esimerkiksi poliittisissa seminaareissa. Mitä jos seuraavassa valtuustoseminaarissa talousasioiden lomassa pysähtyisimme pariksi tunniksi siihen, miten elämä voi täydellistyä aineettomasti ja miten saan päättäjäkollegani ylittämään itsensä ja tuntemaan olonsa kohdatuksi ja ymmärretyksi? Sivistyksellä voimme suunnata kohti parempaa tulevaisuutta.

 

Sari Niinistö (kok) aluevaltuutettu ja Lahden kaupunginvaltuutettu

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *