Hämeen Kokoomus juhlii 100-vuotista taivaltaan Vanajanlinnassa lauantaina 29.10.

Etelä-Hämeen kansallisliitto, nykyinen Hämeen kokoomus ry rekisteröitiin Kokoomuksen ensimmäisenä piirijärjestönä elokuussa v. 1920. Ennen piirin virallista rekisteröintiä oli jo perustettu paikalliset kokoomusyhdistykset, Urjalan ja Tammelan kansallisseurat. Toukokuussa 1920 puoluetoimiston kirjeessä todettiin, että Etelä-Hämeen vaalipiirissä oli perustettu eniten kansallisseuroja koko valtakunnassa. Ensimmäiset kansanedustajat saatiin vuoden 1919 eduskuntavaaleissa. Eduskuntaan nousivat tuolloin professori Hugo Suolahti ja tohtori Artturi H. Virkkunen, jotka molemmat olivat Kansallisen Kokoomuspuolueen perustajajäseniä ja Suolahti myös Kokoomuspuolueen ensimmäinen puheenjohtaja.

Tänään Hämeen kokoomus on 51 jäsenyhdistyksen ja niiden lähes 2.000 henkilöjäsenen muodostama aktiivinen ja vireä piirijärjestö, jonka puheenjohtajana toimii Miia Antin Hattulasta. Piirillä on kolme kansanedustajaa ja yksi edustaja Euroopan parlamentissa. Viimeksi käydyissä vaaleissa piiri on kamppaillut Hämeessä suurimman puolueen asemasta erityisesti SDP:n kanssa. Kuntavaaleissa 2021 Kokoomus oli Hämeen vaalipiirin suurin puolue ja aluevaaleissa 2022 Kokoomus saavutti suurimman, 18-jäsenisen valtuustoryhmän historian ensimmäiseen aluevaltuustoon Päijät-Hämeessä.

”Kansalliselle Kokoomukselle Hämeen piiri on ollut vuosikymmenestä toiseen varmaa tulosta tekevä ja luotettava paikallinen toimija. Alueelta on yhä uudestaan noussut vastuunkantajia niin maan kuin puolueenkin johtoelimiin, eduskuntaan, maan hallitukseen ja Euroopan parlamenttiin”, kirjoittaa YTM Hannele Toropainen toimittamassaan Hämeen Kokoomuksen 100-vuotishistoriikissa.

Hämeen kokoomus juhlii 100-vuotista taivaltaan hotelli Vanajanlinnassa lauantaina 29.10. yli 130 henkilön voimin. Juhlapuheen pitää Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja juhlassa luovutetaan Kansallisen kokoomuksen juhlamitali 16 pitkäaikaiselle, kokoomustyössä erityisen ansioituneelle henkilölle eri puolilta Hämeen vaalipiiriä.

(Koronapandemian takia on piirin vuosijuhlia jouduttu siirtämään kahteen otteeseen, alun perin juhlat oli tarkoitus järjestää lokakuussa v. 2020.)

Hämeen Kokoomuksen 100-vuotishistoriikki, toimittanut YTM Hannele Toropainen:
https://drive.google.com/file/d/1FnhgIijmpHKbb9EV0aYdjOYuruGdlrlq/view?usp=sharing

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *