Mielipide: Kohti terveempää Kanta-Hämettä

Vastaus Emmi Lintosen kirjoitukselle HäSassa 7.12. koskien maksuttomia lääkäripalveluita. Kaikille ilmaiset terveydenhuoltopalvelut Kanta-Hämeen hyvinvointialueella on toki kaunis ajatus. Todellisuutta se ei silti tule olemaan vuosiin.

Pieni omavastuumaksu terveysmenoista luo palvelulle omanlaistaan arvoa. Vastaanotolle tullaan sovitusti, eikä tule peruuttamattomia käyntejä. Maksusta on enemmän etuja kuin haittoja.

Asiakasmaksujen suuruudella ja maksuttomuudella voi olla potilaita ohjaava vaikutus. Peruselämisen kustannusten noustessa ja talouden tiukentuessa voi olla mielekkäämpää hakeutua ilmaiseen terveyspalveluun, riippumatta siitä onko se sopivin palvelu siihen tilanteeseen.

Kun potilas joutuu lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle on jotain yleensä mennyt jo pieleen. Silloin tarvitaan apua ja hoitoa johonkin jo kiusaavaan sairauteen tai vaivaan, joka olisi voinut usein olla ehkäistävissä. Jos resursseja ja maksuttomuutta aiotaan lisätä, tulisi lisäykset kohdentaa selkeästi ennaltaehkäiseviin ja kuntouttaviin palveluihin. Terveydenhuollon puolelta näitä voisivat olla esimerkiksi suuhygienistin, fysioterapeutin ja toimintaterapeutin palvelut.

Jo ennen maksukattojen täyttymistä, täytyy maksuvaikeuksissa kamppaileville löytyä akuutimpaa apua ja ratkaisuja. Toimeentulotuki ja vapautus hoitomaksuista ovat jo käytössä. Näiden päätösten hakuprosessia ja kriteerejä on selkeytettävä ja helpotettava. Lyhyen tai edes pitkän aikavälin suunnitelmana kaikille maksuttomat lääkäripalvelut eivät ole oikea vaihtoehto.

Ei lisätä lääkäripalvelujen painetta ja pidennetä hoitojonoja entisestään. Pohditaan kestävämpiä ja pidemmälle tulevaisuuteen katsovia ratkaisuja. Edistetään mieluummin terveyttä, eikä jäädä odottamaan kasvavaa sairaiden joukkoa.

Olisi mahtavaa, jos Kanta-Häme tunnetaan jatkossa siitä, että täällä ollaan terveitä, eikä pelkästään siitä, että täällä on halpaa sairastaa.

 

Maija Kontturi

hammaslääkäri, aluevaltuutettu

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *