Aluehallituksen puheenjohtajan puhe Päijät-Hämeen aluevaltuustossa

Arvoisa herra puheenjohtaja, arvoisat aluevaltuutetut, viranhaltijat ja yleisö

Olemme historiallisen hetken edessä. Olemme hyväksymässä Päijät-Hämeen hyvinvointialueen historian ensimmäistä talousarviota, joka on laadittu poikkeuksellisissa olosuhteissa. Aikaa tätä koskevan lainsäädännön voimaantulosta on kulunut vain puolitoista vuotta. Suomalaiset ovat valinneet pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan mallin. Sen puolustamisessa tällä aluevaltuustolla on jatkossa tärkeä oma roolinsa. Satojen erillisten organisaatioiden sijaan yhteensä 22 hyvinvointialuetta Suomessa tekevät päätöksiä siitä, miten noin 20 miljardia euroa veronmaksajien rahaa tullaan jakamaan mahdollisimman kestävällä tavalla.

On ollut kurjaa seurata negatiivista uutisointia koskien hyvinvointialueita. Nykyinen sosiaali- ja terveyspalveluiden erittäin huolestuttava tilanne ei sisällä mitään uutta. Järjestelmämme on huutanut uudistamisen tarvetta yli 15 vuotta, mutta poliittisen yksimielisyyden löytyminen on kestänyt aivan liian pitkään. Hyvinvointialueet ovatkin joutuneet mielestäni hieman kohtuuttoman ryöpytyksen eteen – eihän toiminta edes ole päässyt vielä alkamaan.

Päijät-Hämeessä hyvinvointialueen valmistelu on sujunut suotuisissa tuulissa osaavan henkilöstön luotsaamana. Haluankin esittää kiitokseni Teille kaikille mukana tavalla tai toisella olleille. Olette tehneet uskomattoman urakan! Osalla teistä on kokemusta jo useiden ja sittemmin kaatuneiden uudistusten valmistelusta ja nyt työ saadaan vihdoin vietyä maaliin asti. Toisaalta monet meistä päättäjistä ovat olleet jo vuosia mukana Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysjärjestelmän sekä pelastuslaitoksen kehittämistyön eri vaiheissa ja edeltävissä organisaatioissa. Jatkossa tällä kaikella, jo 1800-luvulta lähtöisin olevalla paikallisella kehityksellä, on jatkossa yksi organisaatio ja yksi joukkue.

Valmistelutyö saadaan meillä vietyä maaliin hienosti, vaikka se on ollut hyvin monimutkainen. Valtionohjauksen yhteensovittaminen paikallisten toimintatapojen ja rakenteiden kanssa on haastava. Toisaalta kansallinen ohjaus tuo nyt kauan kaivatun selkeän valtakunnallisen raamin, jonka sisällä hyvinvointialueet saavat tehdä ratkaisuja. Päämäärä on valtakunnallisesti jatkossa yhteinen. Tämä on oikein hyödynnettynä merkittävä asia. Toivon silti, etteivät tulevatkaan maan hallitukset sido liikaa käsiämme yksityiskohtaisella ohjauksella. Vapaus jalostaa ajattelemaan ja tekemään uudella tavalla. Viestini onkin: ”Kertokaa jatkossakin päämäärä, mutta antakaa meidän toteuttaa se, kuten haluamme.”

Kulunut 9 kuukautta on ollut näkökulmastani vauhdikas. Uuden hallinnon muodostuminen on tarkoittanut sananmukaisesti uuden luomista. Vaikka organisaation kehikko on jo ollut, on siitä puuttunut suora demokratia tässä muodossa kokonaan. Tämä on tarkoittanut lukuisien asioiden luomista. Työ on edelleen kesken. Takana on myös kaksi ylimmän johtajan rekrytointia ja väliaikaisen johdon aika. Ilokseni voin todeta, että uusi johtajamme on hyvin integroitunut työhönsä, maakuntaan ja meihin. Aluehallitus on tarttunut työhönsä vakavalla otteella aluevaltuuston tekemien päätösten toimeenpanijana. Kiitänkin hallitusta vahvasta sitoutumisesta ja ratkaisukeskeisestä työstä, josta olen kokenut saaneeni vahvan tuen.

Merkittävistä päätöksistä nostan esiin aluevaltuuston hyväksymän strategian tavoitteita toteuttavan, Suomen tällä hetkellä parhaat henkilöstöedut tarjoavan paketin hyväksymisen. Se on aiheuttanut valtavaa kiinnostusta muualla, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Esimerkkinä onnistuneesta edunvalvonnasta nostan esiin yliopistolisän osittaisen tyrmäyksen. Koska päätöksen yo-lisän kohtalosta tekee seuraava hallitus, tulemme varmasti hyvin tutuiksi myös uusille alueemme kansanedustajille.

Mielestäni meillä tulee olla yksi ja ainoa tavoite: Päijät-Häme ensin. Mitä nopeammin me kaikki täällä ja kaikki sidosryhmät alueellamme saamme kiinni yhteisestä tekemisestä, puhumme samaa kieltä ja toisiamme arvostaen ja toisiimme luottaen, sen paremmin pysymme kehityksessä mukana – ja sen pidemmälle menemme. Vaikka pelipaidoissa on eroja, on maali sama. Kulisseissa alueiden pudotuspeli on jo käynnissä. Osaamme jo nyt melko hyvin ennustaa, mitkä alueet todennäköisesti ovat ensimmäisenä valtionvarainministeriön eteisessä. Me emme ole siinä joukossa ja toivon, ettemme tule olemaan seuraavassakaan. Viestini teille on, että peli on jo käynnissä. Olemme tehneet koko syksyn hartiavoimin töitä edetäksemme verkostoissa kukin omissa tahoissamme. Olemme vieneet vahvaa saamaa viestiä ja päättäneet ottaa johtajuuden kaikkialla, jossa sitä on tarjolla. Etumatka pitää hyödyntää jatkossakin. Siinä missä muualla vasta sidotaan nauhoja, on meillä jo rusetti valmiina.

Arvoisa puheenjohtaja

Päijät-Hämeen ensimmäinen talousarvio on alijäämäinen. Se on laadittu sankassa hernerokkasumussa sisältäen useita epävarmuustekijöitä. Alijäämä, pienikin, on pakon sanelema valinta. Keino, jota ei voi lainsäädännönkään mukaan ottaa tavaksi. Talouden kokonaiskuvassa painotan kolmea näkökulmaa: toimivaa palvelujärjestelmää, kestävää taloutta ja vaikuttavia toimia.  Erityisesti asiakkaan saaman hoidon vaikuttavuus nousee keskeiseen asemaan.

Hyvinvointialueiden toiminnan vakiinnuttaminen ja peruspalveluiden turvaaminen vaativat vakaata toimintaympäristöä. Hyvinvointialueiden aloitus on tuonut mukanaan suoran demokratian tavalla, jota aiemmin ei ole ollut.  Uudenlaisen toiminnan omaksuminen ja juuri meille sopivien prosessien rutinoituminen vaatii kaikilta malttia ja keskeneräisyyden sietämistä. Toimintakenttä on uusi niin eri taustoista tuleville päättäjille kuin viranhaltijoillekin. On hyväksyttävä, että tuleva vuosi on vielä liikkeellelähtövuosi. Todennäköisesti tulemme tekemään virheitä, mutta yhtä varmasti tulemme myös onnistumaan.

Parhaimmillaan hyvinvointialueemme voi toimia tämän alueen liimana, yhdistävänä tekijänä kunnille, yrityksille, järjestöille, asukkaille ja valtionhallinnolle. Meillä on merkittävä elinvoimatehtävä, jonka menestymisellä on suora vaikutus kaikkeen.

Lopuksi haluan kiittää aluevaltuuston puheenjohtajaa sekä aluevaltuustoryhmien puheenjohtajia ja aluevaltuutettuja hyvästä yhteistyöstä syksyn aikana. Haluan kiittää väistyvää hyvinvointiyhtymän hallitusta onnistuneesta kapulan vaihdosta.

Toivotan lämpimästi koko henkilöstömme tervetulleeksi Päijät-Hämeen hyvinvointialueelle. Ilman teitä, ei ole meitä.

 

Kristiina Hämäläinen, aluehallituksen puheenjohtaja

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *