Mielipide: Toinen käsi antaa ja toinen ottaa – Kela korvausten lakkauttaminen heikentää ikäihmisten palveluita

Vuoden alussa tulivat voimaan Marinin hallituksen päätökset sairausvakuutuslain mukaisten Kelan tutkimuksen ja hoidon korvauksien, fysioterapian ja matkakorvausten lakkauttamisesta. Taustalla ovat vuoden 2020 lakimuutokset; hoivan 0,7:n mitoituksen maksumiehiksi joutuvat Kela-korvausten saajat ja ikäihmiset.

Tavoiteltu 42,7 meur ”budjettisäästö” on pieni suhteessa leikkauksen vaikutuksiin. Kela-korvaukset mahdollistivat asiakkaiden itse hankkimia palveluita säästöä suuremmalla summalla ja olivat tervetullut tuki pieni- ja keskituloisille.

Vastuu ikääntyneiden ympärivuorokautisesta hoivasta on hyvinvointialueilla. Valtio ei ole määritellyt miten Kela-korvauksista nipistetty raha päätyy nimenomaan hoivaan. Nyt tiedämme, että alueiden vuoden 2023 talousarviot ovat yhteensä noin 1,5 miljardia euroa alijäämäiset. Rahoituksen vaje on massiivinen ja Kela-korvausten lopettaminen hoivan kustannuksien kattamiseksi on osoittautunut perusteettomaksi.

Hyvinvointialueiden haasteista suurin on hoitajapula, jota Kela korvausten lakkauttaminen pahentaa. Vaikka hoitajien puute on ollut hyvin tiedossa, päätettiin ennen joulua kiristää 24/7 hoivan mitoitusta 2023 joulukuun alusta 0,7:ään eli yli 10 %:lla. Kyse on merkittävistä henkilöstö- ja kululisäyksistä, jotka on katettava alueilla muista palveluista leikaten, koska valtionrahoitus on alijäämäinen. Julkisen ja yksityisen hoivan kustannukset ovat nousseet viime vuosina arviolta yli 30 %:lla.

Sotessa kaikki vaikuttaa kaikkeen; hoitajapuutteen vuoksi maassamme on jo nyt suljettuna yli 3 000  ympärivuorokautista hoivapaikkaa. Tämä ja Kela -korvausten lakkauttaminen siirtää asiakkaita jatkuvasti lisää hyvinvointialueille aiheuttaen ennakoimattomia haasteita. Laki edellyttää hoitajat ensi sijassa laitoksiin ja kotihoidon tilanne heikkenee. Palveluiden saatavuuden heikentymisestä kärsivät suurimmaksi osaksi ikäihmiset.

Keskustelu Kela-korvauksista kuvastaa eroja poliittisten tahojen tavassa taklata soten haasteita; mennäänkö järjestelmä vai ihminen edellä. Hallitus pyrkii parantamaan tilannetta järjestelmälähtöisesti ja lakien yksityiskohtaisuutta lisäämällä, vaikka resursseista ei ole varmuutta. Opposition viestien ydin on se, että ihmisten toimivaa palvelua ei tule rikkoa ja että eurot tulevat tehokkaimpaan käyttöön, kun niillä turvataan oikea-aikaista palvelun saantia ja ehkäistään raskaampien palveluiden tarvetta.

Tulevalla hallituskaudella ikäihmisten palveluihin tarvitaan korjaussarja. Kokonaisuus tulee ottaa perattavaksi ja rahat tulee suunnata sinne, missä tarve on suurin. Hoitajapulassa on kyse yhteiskunnallisesta ongelmasta, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan kaikki keinot laaja-pohjaisesti. Uudet lait eivät tuo yhtään uutta hoitajaa. Kela-korvausten tehokkuusedut tulee selvittää ja niitä tulee kehittää eikä pyyhkiä pois. Siinä tarvitaan asiakas edellä tehtävää asiantuntevaa lainsäädäntöä.

Aino Närkki
Aluevaltuutettu
Eduskuntavaaliehdokas (Hämeen kokoomus)

www.ainonarkki.fi

Kategoriat: Uutiset

Kommentti artikkeliin “Mielipide: Toinen käsi antaa ja toinen ottaa – Kela korvausten lakkauttaminen heikentää ikäihmisten palveluita
  1. Siinä meni sitten minulta mahdollusuus käydä fysioterapiassa. Hammaslääkäri se on nyt siinäå ja siinä meenkö enää sinnekkään. Voihan sitä tutkia ja käydä mitä tohtori sanoo. Sitten se usein jää siihen. Ja asiakas jää ilman hoitoa pitkäksikin aikaa. Eikä usein sitten enään tukien puuteen takia mene muualle. Vaikka lääkäri lähetteen tekisikin. Minulla olisi ollut viel kymmenen käyntiä fysioterapiassa. Nyt ne loppuivat kuin knalli kalliolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *