Mielipide: Sääntösuomi

Vuonna 2015 eduskunnassa puolueet olivat yhtä mieltä, että normeja ja sääntelyä puretaan. Käytännössä hankkeet eivät ole edistyneet.  Olemme lukeneet Janakkalassa tapahtuneesta ns. sala-auraaja tapahtumasta. Esille nousi henkilön vapaaehtoinen lumenauraus. Tapauksessa kunnan työntekijä kielsi auraamisen vedoten vastuuseen, joka auratun kävelytien hiekoittamatta jättämisestä kunnalle syntyy. Työntekijä toimi lainkuuliaisesti ja hyvä niin. Toisaalta suuri joukko ulkoilijoita oli ollut tyytyväinen vapaaehtoisesta aurauksesta.

Kyseinen sala-auraajacase on yksi monista esimerkeistä, jotka pistävät miettimään onko yhteiskunnan lainsäädäntö ja säädökset säädetty vaikeuttamaan omatoimisuutta. Ihmisten ei itse tarvitse lopulta kantaa vastuuta mistään. Onko liukastuminen kunnan, taloyhtiön, tiehoitokunnan tai yksityisen kiinteistön omistajan vastuulla? Vai onko liukastelussa vastuu yksityisellä henkilöllä, joka liukastuu. Voiko edes tosiasiallisesti hiekoittamalla estää liukastumiset tehokkaammin, kuin sillä, että ihmiset ottavat vastuun omista liukastumisistaan? Lainsäätäjä on ajatellut, että vastuu ei kuulu ihmisille itselleen.

On päivän selvää, että maamme vaihtelevissa olosuhteissa tehokkaimmin liukastelua voivat estää ihmiset itse. Esimerkiksi nastakengät tai liukuesteet kengissä ja liukkaiden paikkojen välttely voittaa tehokkuudessa hiekoittamisen. Onko lainsäätäjä tässäkin tapauksessa säätänyt lain, jossa se ei luota ihmisten omaan vastuun kantoon liukastelun estämiseksi. Kyseinen esimerkki on jäävuoren huippu. Tämä tapamme säännellä asioita johtaa byrokratiaan, valvontaan, oikeustapauksiin ja ennen kaikkea siihen, että ihmisten oma-aloitteisuus ja vastuunkanto omista valinnoista vähenee.

Esitän, että lähtökohtaisesti puramme sääntöjä. Vastuu on palautettava ihmisille. Meidän kannattaa vähentää byrokratiaa ja valvovien viranomaisten määrää. Sala-auraajacase on tässä esimerkin omaisesti nostettu esille. Vastaavia sääntöjä on maassamme valtavasti heikentämässä ihmisten omatoimisuuden mahdollisuuksia. Vuonna 2018 Itä-Suomen yliopiston lainsäädäntö­tutkimuksen professori Anssi Keinänen totesi, että säädösten sujuvoittamisella saadaan kokonaisuutena hyviä tuloksia ja sillä helpotetaan monin paikoin ihmisten arkea.

Marko Ahtiainen
eduskuntavaaliehdokas, (kok.)
www.markoahtiainen.com

Tule seuramaan Facebook-live lähetystä teemalla sääntösuomi lauantaina 28.1.2023, klo 16.00. Keskustelemassa Antti O. Vau (sala-auraaja) ja Marko Ahtiainen.

Linkki FB-tapahtumaan 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *