Mielipide: Henkilöstö on tärkein resurssimme

Olen näin rivivaltuutettuna seurannut huolestuneena keskustelua Oma Hämeen henkilöstön palkitsemisesta. Sinänsä ymmärrettävä tavoite varmistaa kesäsijaisten saatavuus näyttää muodostuneen irralliseksi muusta henkilöstöpolitiikasta, ja niin ollen riskiksi kestävälle ja innostavalle toiminnalle. Oma Hämeen pitää olla arvostava, kiinnostava ja motivoiva työpaikka ihan jokaiselle meillä jo olevalle ja tulevalle ammattilaiselle. Monessa paikassa käytössä oleva eNPS kysely, eli yksinkertainen kysymys ”suosittelisitko työpaikkaasi muille” on oiva työkalu. Siihen positiivisten vastausten saaminen pitää asettaa tavoitteeksi. Töihin pitää olla mukava tulla – ja toki onnellisessa ja tasapainoisessa elämässä töistä kotiin lähteminen on myös mukava juttu. Hyvinvointialueiden alkutaipaleella on paljon vaikeita asioita ja siksi on välttämätöntä, että henkilöstö saadaan aidosti mukaan rakentamaan ja suunnittelemaan muutosta. Ammattilaisten innostuminen oman työn kehittämisestä on paras motivaattori, hyvien työolosuhteiden ja arvostuksen lisäksi, vetovoimaisen työpaikan syntymiseen. Hyvä työnantaja haluaa auttaa työntekijöitä kehittymään ammatissaan ja tukea työntekijöiden hyvinvointia ja työssä jaksamista, sekä työnilon syntymistä.

Sote- ja pelastusalan henkilöstön pysyvyys ja saatavuus on ykkösasia kaikelle onnistumiselle. Tätä uudistusta ei voi rakentaa vain ylhäältä käsin, vaan yhteistuumin arjen tekijöiden kanssa.  Me tarvitsemme kaikki resurssit käyttöön, ja hämäläisen yhteistyön toimimaan. Työnjako, jossa johtaminen on ihmislähtöistä, kaikki pelaa, ja jokaisen osaaminen on käytössä, on välttämätöntä.

Yhteiskehittäminen on edellytys soteuudistuksen toisen keskeisen tavoitteen, soteintegraation saavuttamiselle. Ihmistä ei voi hoitaa kuntoon pala kerrallaan, vaan tarvitaan yhteinen suunnitelma, ymmärrys ihmisen elämän ja tilanteen kokonaisuudesta ja ihminen itse mukaan vaikuttamaan. Ihmislähtöinen sote on kulttuurin muutosta, johtamisen muutosta ja resurssien uudelleen jakamista. Tässäkin henkilöstö, erilaiset sote ja pelastustoimen ammattilaiset ovat muutoksen tekijöitä. Oma Hämeen asiakkaat ja likipitäen aina myös henkilöstö ovat kantahämäläisten kuntien asukkaita. Yhteistyön on rakennuttava paitsi hyvinvoinnin myös elinvoiman edistämiseksi. Toivon siis, että huolimatta kaikesta kiireestä henkilöstö ja pitkäjänteinen, moderni henkilöstöpolitiikka nousee Oma Hämeen strategian ja arjen valintojen keskiöön. Sitä kautta varmistamme parhaiten myös hämäläisten parhaat palvelut ja tuemme onnellisten ihmisten Hämettä.

 

Sari Rautio, aluevaltuutettu Oma Häme

johtava asiantuntija, Armstrong Linna Oy

 

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *