Mielipide: Seniorineuvolat ja ikäihmisten asumiseen panostaminen

Suomalaiset vanhenevat ja esimerkiksi tilastokeskuksen mukaan yli 65-vuotiaiden osuus kaksinkertaistuu ja yli 85-vuotiaiden osuus vieläkin enemmän vuoteen 2060 mennessä. Tämän tosiasian edessä on tärkeä pohtia ikäihmisten asumista ja palveluita. Vuonna 2050 minä olen 80-vuotias ja mitä ilmeisimmin tulen tarvitsemaan tukea asumisessa ja sinne tarjottavissa palveluissa. Asumismuodolla, sijainnilla ja esteettömyydellä on suuri merkitys, kun toimintakykyni alenee. Asumismuotoa on syytä ennakoida hyvissä ajoin, jo ennen kuin muutto on välttämätöntä. Ennakointi mahdollistaa paremman suunnittelun, jossa on huomioitu esteettömyys, välimatkat palveluihin, digitalisaation hyödyntäminen ja yhteisöllisyys. Myös omaishoitajien tarpeet on tärkeä huomioida ja tuoda osaksi asumismuotojen suunnittelua sekä toteutusta.

Seniorineuvolatoiminnan tarkoituksena on tukea ja opastaa ikääntyvää jo varhaisessa vaiheessa ohjauspainotteisesti tulevaisuudessa tärkeisiin mahdollisiin huomioitaviin tekijöihin, kuten esimerkiksi terveyteen ja asumiseen liittyvissä asioissa. Seniorineuvolan puolesta kirjoitettiin Hämeen eläkeläisjärjestöjen neuvottelukunnan jäsenten toimesta (mielipidekirjoitus ESS 22.2). Tähän ehdotukseen on helppo yhtyä. Kokoomuksen valtuustoryhmä teki Päijät-Hämeen aluevaltuustolle valtuustoaloitteen ikäihmisten neuvolasta jo viime vuonna (13.6.2022). Sosiaalihuoltolaissa palveluasuminen on vaihtunut yhteisölliseksi asumiseksi. Yhteisöllistä asumismuotoa tulisikin juuri nyt tukea ja edistää kaikin keinoin. Se mahdollistaa tuen ja palvelut yksilöidysti suunniteltuina, aina tarpeen mukaisesti. Yhteisöllisessä asumismuodossa muut asukkaat toimivat tukiverkkona ja ovat seurana arjessa. Yhteiskunnan on myös helpompi järjestää päivittäistä ohjelmaa, palveluita ja tukea keskitetysti. Etenkin tulevaisuudessa, jossa on nähtävissä pula hoivan ja hoidon tekijöistä. Omaishoitajien vapaat ja arjen tuki onnistuvat myös paremmin, kun yhdistämme seniorineuvolatoiminnan yhteisöllisen asumisen lähelle tai jopa yhteyteen. Ennakoinnissa tarvitaan vahvaa panostamista yhteisöllisen asumisen rakentamiseen ja tässä rahoituksella on merkittävä osuutensa. Lisäksi tarvitaan meitä kaikkia, ikäihmisiä ja heidän omaisiaan huomioimaan ja reagoimaan asumismuodon muutostarpeet hyvissä ajoin. Suunnittelemalla ennakoidusti ikäihmisten asumismuodon mahdollistamme samalla paremmat palvelut sekä turvallisen asumisen ja laadukkaan elämän.

 

Sami Rive
Päijät-Hämeen aluevaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (kok)

www.samirive.fi

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *