Mielipide: Ketkä elävät köyhyydessä lainarahalla?

Koulutukseen panostamisen täytyy ulottua myös opiskelijoihin panostamiseen.

Korkojen nousu on vaikuttanut myös opintolainojen korkoihin.

Aikaisemmin ”halpana” ja joustavana pidetyn opintolainan korot ovat yhtäkkiä moninkertaistuneet. Takaisinmaksettavaa onkin paljon enemmän. Jo toisen asteen opintojen jälkeen lainaa voi olla tuhansia euroja. Siitäpä sitten ilolla jatkamaan lainaamista korkeakouluun ja kehittämään sitä kuuluisaa, vaadittua osaamista.

Kriisisumassa kukaan ei ole ääneen huolehtinut opiskelijoista. Mikä muu ihmisryhmä pakotetaan elämään köyhyysrajan alapuolella lainarahalla? Asuntovelallisten apuun kyllä riennetään. Kiireellä valmisteltua monikanavaista sähkötukea jaetaan myös sitä tarvitsemattomille. Kaikki hintojen nousu iskee valmiiksi tukikuopassa oleviin opiskelijoihin erityisen raskaasti.

Monet opiskelijat käyvät opintojen ohessa myös töissä, koska tuet ja laina eivät riitä. Opiskelijoilla on siis tuplatyö ja päälle läksyt ja tentteihin valmistautumiset.

Turha ihmetellä miksi nuoret aikuiset uupuvat työuran alkumetreillä. He siirtyvät opinnoista työelämään valmiiksi väsyneinä.

Näiden nuorten harteille yhteiskunta sälyttää heikkenevän huoltosuhteen korjaamisen. Heidän varassaan on ongelmien vuorella lastattu tulevaisuus.

En pidä tällaista politiikkaa älykkäänä. Nuoriin ja opiskelijoihin panostaminen on sijoitus koko yhteiskuntaan.

Maija Kontturi 

Eduskuntavaaliehdokas

https://www.maijakontturi.fi/

Kategoriat: Mielipide, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *