Mielipide: Hyvinvointi alkaa liikkeestä

Vaalikeskusteluiden kärjessä on toistaiseksi ollut talous, sote, koulutus ja energia. Kaikkiin näistä liittyy tarve kehittää ja parantaa, ja kaikkiin kaivataan lisäresursseja ja kohdennuksia. Melko usein tuntuu kuitenkin, että jumitamme vanhoihin tekemisen tapoihin, emmekö uskalla luopua, tai kokeilla jotain uutta. Muutos on kuitenkin aina mahdollisuus ja joskus vastaus voi löytyä ihan läheltä. Liikunta ja liikkuminen, fyysinen aktiivisuus tuottaa hyvinvointia, vähentää pahoinvointia, edistää jaksamista ja hyvää unta, parantaa oppimistuloksia ja keskittymiskykyä, lisää arjessa ja työssä jaksamista ja – jatkamista, tuo mielihyvää ja lisää onnellisuutta sekä selkeästi vähentää sairastamisen kustannuksia. Eikä siinä vielä kaikki. Liikunta myös edistää yhteisöllisyyttä, voi tarjota apua yksinäisyyteen, ja liikkumisen keinojen kautta vastaa ilmastonmuutoksen haasteeseen. Varsinainen ihmelääke siis.

Viimeisimmät tutkimusuutiset Australiasta (HS 20.3.2023) kertovat että liikunta ei ole vain mukava lisä mielenterveyden tukemisessa, vaan aito, tehokas hoitokeino. Tutkimusten mukaan liikunta voi hoitaa masennusta ja ahdistusta jopa puolitoista kertaa paremmin kuin terapia tai lääkehoidot. Liikunta pitäisi ottaa tutkijoiden mukaan ensisijaisten hoitomuotojen joukkoon masennuksen, ahdistuksen ja psykologisen kuormituksen hoidossa – eli aikamme räjähdysmäisesti nousseiden ongelmien kanssa. Liikunnasta tulisi tehdä yksi hoidon tukipilareista. Myös vaikeiden mielenterveyden ongelmien hoidon osaksi suositellaan liikuntaa. Euroopan psykiatriyhdistyksen näkemys perustui masennusta, skitsofreniaa ja kaksisuuntaista mielialahäiriötä tarkastelleisiin tutkimuksiin. Hyvä uutinen on, että kaikenlaisesta fyysisestä aktiivisuudesta ja harjoittelusta on hyötyä mielen hoidossa. Liikunta vahvistaa kyvykkyyden tunnetta, ja itsetunto paranee, Säännöllinen liikunta parantaa myös unta, jonka ongelmat usein liittyvät masennukseen ja ahdistukseen. Liikunta lisää kaikenlaisten ihmisten hyvinvointia ja toimintakykyä.

Arkiliikunnan lisäämisellä on siis mahdollisuus saada todella merkittävät vaikutukset ihmisten hyvinvointiin myös väestötasolla. Arkiliikkumisen kulttuuri opitaan lähellä, koulumatkoilla, pihoilla, puistoissa, niissä arkisissa ympäristöissä. Tätä pitää ja kannattaa myös julkisen toimijan, kuntien ja hyvinvointialueiden kannustaa sekä edistää systemaattisesti. Keinoja riittää, vaikkapa Liikkuva koulu tai Voimaa vanhuuteen – malleissa, kaavoituksessa ja juuri suositellussa liikkumisreseptissä. Otetaan siis liikunnan ihmelääke tosissaan ja käyttöön investointimielessä niin Hämeessä ja koko Suomessa ja edistetään sitä kautta hyvinvointia, elinvoimaa ja onnellisuutta. Samalla saadaan se talouskin kuntoon ja ilmasto kiittää. Kysy siis ehdokkaaltasi pistääkö hän iloa liikkeelle?

Sari Rautio

kaupungin- ja aluevaltuutettu (kok)

Paralympiakomitean pj

Kategoriat: Mielipide, Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *