Mielipide: Sosiaaliturva heikoimmille, ei vahvoille

Yhteiskunnassamme tärkeintä ovat ydinpalvelut: maanpuolustus, järjestyksenvalvonta, koulutus, sosiaali- ja terveyspalvelut. Ne kattavat yhdessä noin neljänneksen julkisen sektorin menoista. Ne eivät ole julkiselle sektorille taakka. Taakan muodostavat kolme neljäsosaa menoista, jotka jäävät ydintehtävien ulkopuolelle, suurimpana niistä sosiaaliturva.

Sosiaaliturva auttaa ihmistä silloin, kun hän ei tule toimeen. On tärkeää, että on turvaverkko siltä varalta, kun elämä kääntää nurjan puolen. Sen sijaan sosiaaliturva ei kuulu ihmisille, jotka kykenevät pitämään itsestään huolen.

Ratkaisuksi on esitetty perustuloa, jossa kansalaiselle jaettaisiin tasasumma rahaa. Se vähentäisi byrokratiaa. Perustulo ei ratkaise ongelmia. Perustulo ei riitä elantoon, vaan sen rinnalle tarvitaan harkinnanvaraisia tukia. Sen lisäksi perustulossa jaetaan rahaa ihmisille, jotka eivät sitä tarvitse. Se on kallista, joten sitä ei voida ylläpitää kuin korkealla verotuksella.

Parempi ratkaisu on perustili. Siinä jokaisella ihmisellä on oma, henkilökohtainen sosiaalitili, josta hän voi käyttää rahaa, mikäli joutuu ongelmiin. Henkilön tienatessa palkkaa ja maksaessa sivukuluja, ne menevät hänen omalle sosiaalitililleen. Hänen kannattaa aina tehdä töitä. Mitä vähemmän tiliä käyttää, sitä enemmän sitä on jäljellä eläkkeelle siirtyessä. Joka tilanteessa olisi kannattavampaa tehdä töitä ja tienata vähän, kuin olla tienaamatta mitään.

Mitä sitten, jos perustili on käytetty? Silloin yhteiskunta ottaa ihmisen huolehdittavakseen, sillä hän on osoittanut, että ei kykene huolehtimaan itsestään.

On parempi, että ihminen elättää itsensä työllä, kuin että muut elättävät hänet työllään. Monille ihmisille itsensä elättäminen ei onnistu useista eri syistä. Nykymallinen sosiaaliturva muodostaa kannustinloukun, jonka seurauksena työstä saatava palkka voi olla niin pieni, että töihin ei kannata lähteä.

Sanotaan, että palkalla pitää tulla toimeen ja jos ei tule, silloin ei kannata mennä töihin. Tämä on kummallinen ajatus, sillä sellaisen esittäjän mielestä on parempi, että ihminen on 100 % tukien varassa sen sijaan, että hän saisi elannostaan vaikkapa 50 % tuista ja 50 % palkasta. On aina parempi, että ihminen tekee töitä, sillä se hyödyttää koko yhteiskuntaa.

Viro on valinnut kasvua luovan veromallin. Siellä veroja alennetaan, mikä ruokkii kasvua. Kasvu puolestaan lisää sekä verotuloja, että kansalaisten vaurautta, jolloin voidaan laskea veroja lisää. Näin luodaan hyvän kierre. Suomessa kierre on ollut vuosikymmeniä toisin päin.

Veronkevennyksistä hyödymme kaikki, kun meillä on enemmän varaa käyttää palveluja ja tehdä hankintoja. Säästöt eivät jarruta talouskasvua, päinvastoin. Kun rahaa ei käytetä harkitsemattomasti, ne jäävät ihmisille itselleen, jotka voivat käyttää niitä kuten parhaaksi katsovat. Raha vain vaihtaa käyttökohdetta. Ihmiset osaavat aina käyttää omia rahojaan järkevämmin kuin valtio.

 

Marko Ahtiainen

eduskuntavaaliehdokas (kok)

Linkki perusturvaa käsittelevään kirjoitukseeni:
Perusturva – Eduskuntavaaliehdokas Marko Ahtiainen   – Eduskuntavaalit 2023 – Marko Ahtiainen

Rohkeasti Oikealla
Sinulle – Eduskuntavaalit 2023 – Marko Ahtiainen

Kategoriat: Uutiset

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *